Home

Achtergrond 427 x bekeken

€13,5 miljoen voor innovatie energie tot 15 oktober 2008

De huidige energieprijzen dwingt de glastuinbouw tot innovaties. Het ministerie onderkent deze noodzaak; het kende al €50 miljoen subsidie toe vanuit de regeling Marktintroductie energie-innovaties (MEI) sinds 2007. Van 1 september tot en met 15 oktober 2008 kunnen glastuinders weer subsidie aanvragen voor innovatieve energiesystemen. Er zit dan €13,5 miljoen in de pot.

Het belang van energie voor de agrarische sector blijkt al op Agrocount.nl. Hier zijn al 151 artikelen te vinden met het trefwoord ‘energie’. De tuinbouw speelt daarin vaak de hoofdrol vanwege de vele kassen. De subsidieregeling Marktintroductie energie-innovaties draagt bij aan de doelstellingen van het programma ‘Kas als Energiebron’. Dit samenwerkingsverband tussen het ministerie van LNV, het Productschap Tuinbouw en de glastuinbouwsector richt zich op een sterke vermindering van de CO2-uitstoot en het introduceren van duurzame energiesystemen.

Het subsidiebudget voor de tweede opstelling van dit jaar, in september, is €13,5 miljoen. Hiervan is €10 miljoen bestemd voor investeringen in semi-gesloten kassystemen en €3,5 miljoen voor overige innovatieve energiesystemen. Aanvragen kan van 1 september tot en met 15 oktober 2008.

De MEI blijkt een geschikte regeling om innovatieve ideeën over de energie te financieren. Sinds de eerste MEI-openstelling in 2007 kregen de tuinbouwers in totaal €50 miljoen aan subsidie volgens deze regeling uitgekeerd. Vorig jaar was dat al €37 miljoen. Bij de eerste openstelling in 2008 ging het om €8 miljoen subsidie voor semi-gesloten kassystemen en voor overige energiesystemen ging het om €5,3 miljoen subsidie. Per project liepen de bedragen uiteen van €750.000 tot €2 miljoen. Op het digitale LNV-Loket is verdere informatie te vinden.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘energie’

Meer informatie Het LNV-Loket, 23 juli 2008: €50 miljoen voor innovatieve tuinders

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.