Home

Achtergrond

kassen duurder door stijging glasprijs

De kans is groot dat de prijzen van kassen het komend jaar behoorlijk gaan stijgen.

De staal, glas en betonprijs stijgen immers enorm door een grote vraag uit China en duurder wordende olie en ertsen. De glasprijs is net als de prijs van staal sterk gekoppeld aan de olieprijs en maakt volgens verschillende geraadpleegde kassenbouwers 15 tot 20 procent van de totaalprijs van een kas uit. Daarmee is ze met de staal en aluminiumprijs indicatief.

Het is voor uitbreidende tuinders dan ook slecht nieuws dat de sector verwacht dat deze prijzen nog verder stijgen. Er heerst in Europa krapte op de glasmarkt en de olieprijs stijgt met tientallen procenten en blijft dat volgens het internationaal energie-agentschap voorlopig doen.

Cijfers van het LEI wijzen uit dat de investeringsbereidheid onder tuinders nog altijd groot is. De firma Dijkstaal spreekt van een explosieve stijging van de prijzen van staal en glas met 30 tot 40 procent in twee jaar tijd. "Zolang de markt het toestaat kunnen we doorberekenen", aldus een woordvoerder. Kassenbouwers stellen zich erop in door de prijzen van glas en staal dagelijks te monitoren en vroeger in te slaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.