Home

Achtergrond 5 reacties

'Zwijnen ook mogelijke inkomstenbron voor Veluwe'

De wilde zwijnen op de Veluwe veroorzaken niet alleen overlast, schade en ongelukken.

De dieren zijn ook een potentiële bron van inkomsten. Dat stelt Tom Bade in het jaarverslag van Staatsbosbeheer. Bade is directeur van natuureconomisch kenniscentrum Triple E en bepleit voor de Veluwe een ondernemersfonds naar Amerikaans voorbeeld. "In Yellowstone National Park zijn wolven uitgezet. Dat heeft ruim vijftig miljoen dollar extra omzet gegenereerd in de toeristische sector, maar lokale boeren raakten wel dieren kwijt aan rovende roedels. De ondernemers in de streek hebben daarop zelf een fonds in het leven geroepen om veehouders schadeloos te stellen. Zo kan het hier ook.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jac

  directeur natuurkenniscentrum?? weinig kennis aanwezig zou ik zeggen. Maar dit is tegenwoordig ook niet nodig, als je maar gestudeerd hebt en goed kunt lullen en nog meer kunt schrijven dan ben je al gauw ne slimme........... tenminste volgens mensen die hetzelfde gedaan hebben en hier ( te) goed voor betaald krijgen.
  Natuursprookjescentrum lijkt mij meer toepasselijk.........

 • no-profile-image

  gert

  je kunt ze ook schieten en het vlees verkopen aan speciale restaurants,ik denk niet dat er op de veluwe een extra omzet van 50 miljoen gehaald zal worden

 • no-profile-image

  Kan het nog gekker

  Jammer dat Nederland zo klein is, want voor een gebied zo groot als Nederland zou dat wel opgaan maar ik ben bang dat de veluwe toch wel een erg klein gebied is. Een nadeel van het wilde zwijn is dat het voedsel onbeperkt aanwezig is in de lente en zomer en dat is voor wolven net wat anders, die moet er meer voor doen om te eten. Ook gaat de voortplanting bij zwijnen in grotere getallen en sneller als dat het geval is bij de wolven. Maar het is misschien een goed plan voor Tom om veel en hard over de veluwe gaan te rijden met een kleine auto want dan hebben we minder kans dat Tom ons de komende jaren nog lastig valt met zijn dwaze plannetjes!

 • no-profile-image

  Lot

  Wolven als behoeders voor de wilde zwijnen, en tegelijk als attractie voor de Veluwe? €50 miljoen extra voor de toeristische sector, en een fonds voor boeren die schade lijden. Tjaa, die Tom.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Nou, nou, nou, wat een afgunst zeg. Deze Tom timmert met zijn "sprookjes" anders wel flink aan de weg en niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Zijn bureau Triple E is de bedenker van het concept van de landschapsveilingen, waarmee hij bij heel wat boeren in de ooipolder de handen op elkaar kreeg en wat hij nu ook al op meer plaatsen in binnen- en buitenland voor elkaar heeft gekregen. Deze man is allesbehalve een ordinaire praatjesmaker zoals Jac of Gert, die zonder enig tegenargument altijd alleen maar anderen moeten afzeiken en nooit ergens iets positiefs in willen zien. Tom Bade komt met zeer vernieuwende en zorgvuldig uitgewerkte plannen die vooral juist voor de boeren in de toekomst wel eens van onschatbare waarde kunnen zijn. En by the way: Wat is te klein? Op de Veluwe lopen er op gebied van zo'n 100.000 ha wat herten en zwijnen rond, terwijl in de Ngorongoro-krater in Tanzania de toeristen zich op een gebied van slechts 16.000 ha staan te vergapen aan leeuwen, buffels, neushoorns, olifanten en hyena's. Oh ja, en hoezo is Nederland te dan klein? Voor mensen, menselijke bouwsels of voor wilde dieren? Als het om dat laatste gaat is ons land juist verrekte leeg. In Canada lopen de herten en beren regelmatig door de voorsteden van Vancouver en Calgary. Twee steden en hun agglomeraties die kwa inwonertal Rotterdam en Amsterdam ruim de baas zijn. Samenleven met natuur vergt gewoon wat mentale ruimte. Het ruimtegebrek ligt 'm dus niet in de oppervlakte van een land, maar in het denkraam van de mensen die er wonen. En ook vooral in het denkraam van onze bestuurders.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.