Home

Achtergrond 293 x bekeken

'Zwarte roest bedreiging door herziening EU-beleid'

De herziening van het EU-gewasbeschermingsbeleid kan er toe leiden dat tarwe en graszaad niet beschermd kunnen worden tegen zwarte roest.

Een nieuwe variant van de ziekte bedreigt de tarwegebieden in het Midden-Oosten en Zuid-Azië. Volgens cropmanager Jan Bongers van Bayer Crop Science kan zwarte roest niet tegen vorst. "Maar door de klimaatverandering is er kans dat de schimmelziekte ook in Europa opduikt."

Zwarte roest is te bestrijden met middelen die tebuconazool bevatten, zegt registratiemanager Willem Merkens van Bayer Crop Science. "Maar in de EU wordt er over gediscussieerd om bij de toelating van gewasbeschermingsmiddelen alleen te kijken naar de giftigheid van een stof en niet naar de toepassing. Daardoor staan de triazolen ter discussie, waar tebuconazool onder valt. Triazolen worden gebruikt om schimmelziekten te bestrijden, zoals fusarium en zwarte roest."

De wereldvoedselorganisatie FAO waarschuwde eind maart voor het gevaar van zwarte roest en riep kweekbedrijven op resistente rassen te ontwikkelen. Dat is niet eenvoudig, zegt veredelaar Ingeborg Westerdijk van Landbouwbureau Wiersum. "Het duurt minimaal tien jaar om een reistentie tegen een nieuwe fysio van een schimmelziekte in tarwerassen in te kruisen."

Of registreer je om te kunnen reageren.