Home

Achtergrond 14 reacties

Zuivelfabrieken draaien weer normaal

De zuivelfabrieken van Campina en Friesland Foods draaien donderdag weer als normaal.

De bedrijven kregen afgelopen week te maken met blokkades en melkveehouders die weigerden melk te leveren omdat ze de melkprijs te laag vinden.

Dat de protesterende boeren donderdag vanaf middernacht weer melk leveren, nemen de concerns voor kennisgeving aan. "Een beperkt aantal boeren, 433 van de 9400, heeft een keer de melk niet geleverd, tachtig boeren deden dat twee keer niet en negen leverden drie keer niet'', aldus de woordvoerder van Friesland Foods. "Eigenlijk draaien we al weer twee dagen normaal, sinds maandag het distributiecentrum in Nijkerk werd vrijgegeven.''

De actievoerende Dutch Dairymen Board (DDB) wil de concerns houden aan afspraken over een hogere melkprijs die mogelijk in Duitsland worden gemaakt. "Dat laat ik voor hun rekening'', aldus Campina. Friesland Foods: "Wij zitten niet bij de gesprekken in Duitsland en zijn dus niet gehouden aan eventuele afspraken.''

Zowel Friesland Foods als Campina zegt wel te willen praten over de melkprijs. "Wij staan open voor een dialoog met de leden. We zijn een coöperatie en ontmoeten onze leden enkele keren per jaar'', aldus de woordvoerster van Campina. "Friesland Foods onderhandelt niet met de DDB over de melkprijs. Maar natuurlijk praten we wel met onze leden over de ontwikkelingen. Wij gaan de dialoog aan om de tegenstellingen tussen boeren onderling en organisaties op te lossen'', licht de zegsman van het concern toe.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) volgt de protesten tegen de melkpijs met "meer dan gemiddelde belangstelling''. De Duitse NMa onderzoekt of boeren eigenlijk wel mogen weigeren melk te leveren aan de zuivelcorporaties. Volgens de NMa zouden er wellicht ook ,,mededingsrechtelijke aspecten'' kunnen zitten aan de optredens van de protesterende melkveehouders die weigeren melk te leveren. Over het wel of niet beginnen van een onderzoek doet de NMa nooit uitspraken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paul

  Ja daar bij RFF leren ze het nooit ze blijven zich het zelfde opstellen, het wordt tijd dat het bestuur eens vervangen wordt.

 • no-profile-image

  hardwerkende boer

  Friesland Foods is weer arrogantie ten top. Het voorstel om te praten kwam toch van jullie voorzitter. Of nu in eens weer niet. Hopelijk dwingt het buitenland jullie

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ja prima, maar we mogen onze ogen niet sluiten voor de bewezen feiten, dat de Duitsers op alle gebied gewoon veel beter zijn dan wij. Kun je gewoon niet omheen als je eerlijk bent.

 • no-profile-image

  Thei

  Zie hier de arrogantie van RFF, dat er niet meer melkveehouders opstappen blijft mij een raadsel.Straks wel willen meeliften met het resultaat van Duitsland,en dan tegen de leden zeggen in 2008 hebben we toch maar weer een hogere prijs aan jullie betaald en de boer trapt daar weer met zijn strontklompen in.Vraag je nu maar eens af waarom die DUITSERS zovaak KAMPIOEN zijn geworden.

 • no-profile-image

  andere tukker

  Kijk dat is nog eens genaaid worden waar je bij staat. Krabbelt de LTO met hun dialoog ook al terug?

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Boerin uit Beetsterzwaag, naar mijn mening heb je daar volkomen gelijk in.
  En dan zou het voor ons nog beter zijn, als de bananenmonarchie Nederland als zelfstandige natie ophoudt te bestaan en door het EU bestuur bij Duitsland wordt gevoegd. Kan alleen maar beter worden.

 • no-profile-image

  Dijkstra

  Iedereen kan wel afgeven op LTO en dreigen met opstappen bij FF maar ik denk dat een hoop boeren op dit moment wel de melkprijs van FF willen beuren

 • no-profile-image

  Jaap

  FF kan wel gaan praten met de DDB, want zij vertegenwoordigen leden, die een volmacht hebben gegeven aan de DDB om over de melkprijs te onderhandelen. Het heeft voor FF ook geen zin om met z'n eigen bestuur of regioraadsleden daarover te praten, want daar zit een bijna unaniem ja-knikkers volkje. Echte onderhandelingen moet je met mondige mensen doen, zoals die bij de DDB aanwezig zijn.

 • no-profile-image

  rood wit blauw

  jaja in duitsland doen ze het beter...... hebben nederland ook bezet maar uiteidelijk niet gered!!!!!!

 • no-profile-image

  andere tukker

  Toen hadden jullie hulp van Canadezen, en nu????????

 • no-profile-image

  Boerin uit midden-Friesland

  Uit deze hoek zijn er ook boeren die erover denken melk te gaan leveren rechtstreeks aan een duitse fabriek.
  Hoop dat er meer zijn die aansluiten, want die arrogante houden van FF en die slappe houding van LTO zijn we meer dan zat! Eigenlijk zouden die boeren, die niet mee geprotesteerd hebben die lage melkprijs moeten behouden, de rest die wel meegedaan heeft kan dan wat meer voor hun geld krijgen. Wel zo eerlijk.

 • no-profile-image

  tot nu cooperatieboer

  FF en Campina leden willen straks ook een hogere melkprijs als die in duitsland wel tot stand komt. Wij proberen straks een afnemer in Duitsland te vinden en zeggen op bij onze cooperatie, ook mijn buurman met 350 koeien. Als er niet onderhandeld wordt ben ik bang voor leegloop van de cooperatie.

 • no-profile-image

  fryske boer

  voor iedereen nu weer begint te schelden ze zitten niet bij het overleg in duitsland dat wil niet zeggen dat men hier geen dialoog wil opstarten altijd dat negatieve denken en duitsland maar verheerlijken bah !

 • no-profile-image

  fryske boer

  dykstra heeft gelijk friesland foods boeren hebben afgelopen maanden aanzienelijk meergebeurt dan duitse boeren maar ja men kiest voor de waan van de dag

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.