Home

Achtergrond 5 reacties

Zuiveldialoog

De nietszeggende verklaring van Nijkerk blijkt bij nadere beschouwing toch een opvallende conclusie te bevatten.

Alle ondertekenaars stellen dat de melkprijs afhankelijk is van vraag en aanbod en in de huidige markt sterk fluctueert. Ook de Dutch Dairymen Board (DDB) erkent dat.

Daarmee blijft de DDB ver verwijderd van hoofddoel en grondslag van de organisatie: een kostendekkende melkprijs van 43 cent. Die beweegreden voor de acties staat niet in de verklaring en komt ook niet in een volgend verslag van bijeenkomsten van zuivelindustrie, LTO en DDB. Zo bezien heeft DDB-aanvoerster Sieta van Keimpema een enorme pas op de plaats gemaakt. Dat zal haar achterban zeker pijn doen.

Aan de andere kant toont Van Keimpema wel de realiteitszin, die tijdens de acties leek te ontbreken. Niet langer is de DDB-waarheid de enige waarheid. Van Keimpema ziet blijkens de verklaring in dat de sector beter samen op kan trekken in de strijd voor betere prijzen. Dat is zeer in haar te prijzen: zij is de dialoog aangegaan. Zij toont daarmee een goed voorbeeld voor allen in de sector, die hopeloos verdeeld is en nog steeds elkaar in de haren vliegt.

Samenwerking is essentieel, toont de onbegrijpelijk arrogante en misplaatste stap van Albert Heijn aan om de prijs van vele zuivelproducten te verlagen. Alleen als collectief kan de sector de grootgrutter van repliek dienen. En dat is heel hard nodig.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkboer

  Ik sluit me bij je aan Paultje, dit is toch wel essentieel. Deze toevoeging had op zijn minst vermeld mogen worden om een juist beeld van de strekking van de verklaring te krijgen.

 • no-profile-image

  paultje

  In de nietszeggende verklaring staat nog iets waar een belangrijke conclusie uit getrokken kan worden nl.: dat alle partijen streven naar een ECONOMISCH duurzame melkveehouderij.
  In dat woord zit de doelstelling van de DDB verwerkt.
  Dus die pas op de plaats van Sieta valt nog wel mee .......
  En nu niet nog meer verdeeldheid strooien met zulk soort "blogs".

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  ""Alle ondertekenaars stellen dat de melkprijs afhankelijk is van vraag en aanbod en in de huidige markt sterk fluctueert. Ook de Dutch Dairymen Board (DDB) erkent dat.""
  Deze zin is niets meer dan een bevestiging van de huidige realiteit.
  Het doet niets af aan het feit dat een fluctuerende melkprijs niet in het belang van de melkveehouder is en daarom het gros van de veehouders gebaat zijn bij enig vorm van marktbescherming. Desondanks pleitten LTO en ook onze eigen coöperaties in Brussle en Den haag voor verdere afbraak van deze marktbescherming. Wie zaait er hier verdeeldheid? Denk goed na aan welke kant je staat

 • no-profile-image

  melkboer

  Met de laatste vier zinnen in dit artikel ben ik het volledig eens. V.w.b. het verder geschrevene zou het Agd sieren de verklaring te publiceren zodat we zelf kunnen lezen wat er in staat en niet blind hoeven te varen op de mening van een journalist.

 • no-profile-image

  AGD

  Eerder is al een artikel over de verklaring op AGD.nl gepubliceerd: http://www.agd.nl/1054813/Nieuws/Artikel/Zuivelsector-gebaat-bij-goede-verhoudingen.htm
  De gehele verklaring is te lezen als pdf- bestand op de site vande NZO:
  http://www.nzo.nl/images/pdf/persbericht080613.pdf

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.