Home

Achtergrond 152 x bekeken

Ziekenhuis mag selectie embryo's uitbreiden

Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) mag de screening van embryo's op ernstige erfelijke ziekten uitbreiden.

Er zijn geen wettelijke belemmeringen om deze techniek ook toe te gaan passen bij erfelijke borst- of darmkanker. Dat staat in de brief aan de Tweede Kamer die staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) inmiddels heeft ingetrokken. Het AZM maakte gisteren bekend weer te beginnen met de voorbereiding van bredere toepassing van Preïmplantatie Genetische Diagnostiek, zoals de techniek officieel heet.

Met de screening van embryo's gaat dan ook gezocht worden naar ziektes die niet atijd leiden tot een erfelijke ziekte. Tot nu toe deed het AZM dit alleen voor ziektes waarbij zeker was dat deze zich zouden manifesteren.

Bussemaker geeft nu geen commentaar op de stap van het ziekenhuis. Haar woordvoerster verwijst naar het spoeddebat in de Tweede Kamer dat waarschijnlijk woensdag plaatsvindt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.