Home

Achtergrond

ZMP voorspelt lichte krimp Duits aardappelareaal

Het Duitse aardappelareaal loopt dit seizoen licht terug. Dat voorziet landbouwmarktbureau ZMP.

Uitgaande van de eerste, voorlopige inschattingen is voor de teelt 266.000 hectare ingeruimd. Dat is 3,3 procent minder dan vorig jaar toen de teeltoppervlakte 275.000 hectare omvatte.

De langjarige neergaande trend - die vorig jaar werd onderbroken met een groei van circa 3.000 hectare ten opzichte van 2006 - wordt daarmee hervat. Ongeveer tien jaar geleden werden in de Bondsrepubliek nog op meer dan 300.000 hectare aardappels gepoot.

Volgens ZMP-aardappelmarktwaarnemer Christoph Hambloch valt de terugggang van dit seizoen in wezen mee. Naar zijn idee wordt het marktverloop in 2008 echter vermoedelijk wel van doorslaggevend belang voor de jaren hierna.

"Als er voor de komende oogst weer prijzen van 5 tot 8 euro per 100 kilo voor de telers uit de bus rollen bij graanprijzen van meer dan 20 euro en koolzaadprijzen van boven de 40 euro per 100 kilo, zou dat wel eens tot een aanzienlijk hevigere reactie kunnen leiden", voorspelt hij.

Inzake de voortgang van het groeiseizoen begint in het noorden van Duitsland vooral de neerslag een rol te spelen. Van een groot probleem is echter op dit moment nog geen sprake, stellen de waarnemers vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.