Home

Achtergrond

'Wouter Bos moet PvdA beter verkopen'

Partijleider Wouter Bos moet beter uitdragen waar zijn partij voor staat.

"Te vaak bleef de afgelopen maanden onduidelijk wat de PvdA nu ergens van vond.'' Dat concludeerde voorzitter Michiel Emmelkamp van de Jonge Socialisten vrijdag bij het begin van het tweedaagse PvdA-congres in Breda. Volgens hem zal de PvdA de weg omhoog uitsluitend terugvinden als Bos meer nadruk legt op zijn rol van partijleider.

Emmelkamp verwoordde daarmee een gevoel dat in meer geledingen van de PvdA leeft sinds de partij is toegetreden tot het kabinet. De kritiek is dat Bosweliswaar een degelijke minister van Financiën is, maar te weinig tijd besteedt aan de profilering van zijn partij.
De PvdA-jongeren verzetten zich tegen ideeën om in de Tweede Kamer meer aansluiting te zoeken bij de SP of GroenLinks en D66. "Dat is de wereld op z'n kop.'' De PvdA moet niet achter andere partijen aanlopen, maar zelf weer de leiding nemen in het maatschappelijk debat, aldus Emmelkamp. Op die manier kan de PvdA de achterban weer aan zich binden.

Onderwerpen waar de partij zich scherper mee zou moeten profileren, zijn de strijd met het nieuw ontketende kapitalisme, goede publieke voorzieningen en een duurzaam beleid dat de minima niet onevenredig hard in de portemonnee treft. "We willen terug naar een idealistische partij'', zei de voorzitter van de Jonge Socialisten.

PvdA-burgemeester Peter van der Velden van Breda sprak bij de opening van het congres de hoop uit dat de leden er samen voor zorgen dat de tegenwind die de partij parten speelt, gaat liggen. "Dan kunnen we het vervolgens op onze manier laten stormen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.