Home

Achtergrond

Woningen in Amsterdam ontruimd na verzakking

Op de Amsterdamse Vijzelgracht zijn gisteravond in allerijl vier panden ontruimd.

De woningen zijn aan het verzakken. De verzakking is zo erg dat de ruiten uit de sponningen knappen, meldde de brandweer. Ook zijn scheuren in de gevels ontstaan. De bewoners worden opgevangen.

Vlak voor de panden is een bouwput voor de aanleg van de Noord-Zuid-metrolijn. In één van de damwanden op dertien meter diepte werd donderdag een gat ontdekt. Waarschijnlijk is dat de oorzaak van de verzakking, aldus de brandweer.
Door het gat in de damwand loopt het zand uit de fundering van de panden in de bouwput voor de Noord-Zuidlijn. Hierdoor verzakken de panden millimeter voor millimeter. Rond middernacht waren de huizen volgens de politie vijf à zes centimeter verzakt. Hier komt momenteel elk uur ongeveer één centimeter bij.

De aannemers van de Noord-Zuid-metrolijn proberen zo snel mogelijk het lek in de dam te dichten door grote hoeveelheden kunsthars te injecteren. Hoe lang het nog duurt voordat het gat weer gedicht is, kon de brandweer nog niet zeggen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.