Home

Achtergrond

Winnaar ontwerpwedstrijd Kas als Energiebron trekt zich terug

In de ontwerpwedstrijd Energieproducerende kas waarbij drie winnaars een demo mochten bouwen bij WUR Glastuinbouw in Bleiswijk, heeft een winnaar zich teruggetrokken.

Vorig voorjaar werden er drie winnaars uitgeroepen van de ontwerpwedstrijd. De ZonWindKas van ThermoTech Huissen, De ZoWaKas van WUR Glastuinbouw en de ZonWinKas van BenK Research- en Adviesbureau voor de Kastuinbouw in Ede.

Die laatste, BenK, heeft aangegeven af te zien van de mogelijkheid om een demokas te bouwen in Bleiswijk. "De winnaar schat de kans klein om de demo financieel rond te krijgen. Ook was het lastig een kassenbouwer te vinden", aldus Edwin de Jongh van het PT.

De ZonWinKas was het meest spectaculaire ontwerp van de drie winnaars. Het kasdek hing aan kabels die waren bevestigd aan de 15 meter hoge masten die langs de zijgevels en in het midden van de kas stonden. Langs de zijgevels zouden windturbines komen voor de energieopwekking.

De organisatie van kas als Energiebron heeft nu gesprekken met degene die op nummer vier eindigde om een demo te gaan bouwen. Met de wedstrijd wordt geprobeerd met nieuwe baanbrekende oplossingen te komen voor een kas die meer energie oplevert dan zelf gebruikt én waarin duurzaam en economisch rendabel kan worden geteeld. De wedstrijd is georganiseerd door het tuinbouwbedrijfsleven, LNV en het PT.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.