Home

Achtergrond 207 x bekeken

Windturbines als hinderlijk ervaren

Mensen ervaren relatief veel hinder van het geluid van windturbines.

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) blijkt dat het geluid al bij betrekkelijk lage niveaus wordt opgemerkt en hinderlijker wordt gevonden dan even luid weg- of vliegverkeer. Dit meldde de RUG vandaag.

Voor het onderzoek werden mensen ondervraagd die in de omgeving wonen van de circa 1200 windturbines die Nederland telt. Een mogelijke oorzaak van de ervaren hinder is het zwiepende geluid dat de windmolens voortbrengen. Een andere mogelijke oorzaak is dat het geluidsniveau 's nachts niet afneemt.

Het geluid van windturbines is schijnbaar zo karakteristiek dat ander geluid het niet blijkt te maskeren. Ook veel luider wegverkeer blijkt de hinder van windturbinegeluid niet duidelijk te verminderen. In het project WINDFARMperception is onder leiding van Frits van den Berg onderzoek gedaan naar de ervaring van moderne, grote windturbines door omwonenden. Het onderzoek laat zien dat geluid van windparken een belangrijk nadeel is van de over het algemeen als positief gewaardeerde windenergie.

Het onderzoek laat verder zien dat het voor de beleving veel uitmaakt of men economisch voordeel heeft van een windpark en dat de beleving ook afhangt van de waardering van windturbines in het landschap en van de betekenis van dat landschap.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.