Home

Achtergrond 235 x bekeken

Westland verdedigt Waterplan

In het Westland moet nog 80 hectare grond tussen de kassen gevonden worden voor waterberging. Die grond moet door de tuinders om niet ter beschikking worden gesteld.

Dat is meteen het ernstigste knelpunt op pad naar het vaststellen van het Waterplan van de gemeente Westland. "We hebben het plan uitgebreid besproken met het bedrijfsleven. Alleen over de financiering zijn we het met de tuinders niet eens", aldus wethouder Bram Meijer gisteren op een informatieavond in Wateringen.

De uitvoering het Nationaal Bestuursakkoord Water gaat landelijk 2,5 miljard euro kosten. Daarvan gaat 300 miljoen op in het Westland. "Onevenredig veel van die kosten komen ten bate van de glastuinbouw, dus is het niet onredelijk om de tuinbouw een grotere bijdrage te vragen", aldus Jeroen Straver namens de gemeente. "Dat laten we samenvallen met de herstructurering van het glas in de polders. Dan komt die extra bijdrage neer op maximaal 3 procent van de totale herstructureringskosten per polder."

Naast de 80 hectare grond die geofferd moet worden, is er nog eens het equivalent van 80 hectare aan innovatieve oplossingen nodig., zoals ondergrondse berging.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.