Home

Achtergrond 177 x bekeken 3 reacties

Wereldleiders praten in Rome over voedselcrisis

De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft vandaag in Rome een internationale topconferentie over voedsel en veiligheid geopend.

De top duurt tot en met donderdag en staat in het teken van de voedselcrisis in de wereld. Volgens een document dat de FAO heeft voorbereid, moet de top "urgente en concrete maatregelen nemen om de thema's honger en ondervoeding aan te pakken'', vooral gelet op de snel stijgende voedselprijzen, het gebrek aan landbouwgrond en water, de klimaatverandering, de gestegen energieprijzen en de groei van de wereldbevolking.

Volgens de FAO kan niet langer ontkend worden dat er langdurig te weinig in de landbouw is geïnvesteerd. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties deelt die mening. Ban riep maandag op tot forse investeringen in de landbouw. Hij zei dat als de voedselcrisis niet op de juiste wijze wordt aangepakt, dit ten koste zou kunnen gaan van onder meer de economische groei en vooruitgang op sociaal gebied.

De internationale organisatie Oxfam stelt dinsdag in een rapport dat 14,5 miljard dollar (9,3 miljard euro) extra nodig is ter verhoging van de onmiddellijke hulp aan 290 miljoen arme mensen die slachtoffer dreigen te worden van de stijgende voedselprijzen. "We zien bij Oxfam de negatieve invloed van hogere voedselprijzen op de armen, die nu al meer dan de helft van hun inkomen aan voedsel besteden en die lijden onder de klimaatverandering'', aldus Barbara Stocking van Oxfam.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  marge

  De investeringen komen vanzelf als de marge van de landbouwprodukten omhoog gaat. Echter daar moet een mentaliteitsslag voor gemaakt worden. Die is bij de melkveehouders nog niet aangekomen.

 • no-profile-image

  Boesje

  Verburg zei het al eerder: "We hebben de landbouw te lang verwaarloosd". Binnen 10 jaar is het aantal melkveebedrijven gehalveerd vanwege gebrek aan opvolging. Op de agrarische school zitten nog 2 potentieele opvolgers en 28 paardemeisjes.
  En nog geeft de LTO niets toe en blijft maar de gedachte rondstrooien dat we maar voor de wereldmarkt moeten produceren evenals de zuivelorganisaties zelf. Gestimuleerd door Brussel die louter en alleen een goedkoop voedselpakket wil neerzetten want een gevulde maag geeft enorme politieke rust. Maar het ergste is wel dat er collega's zijn die dat nog steeds niet snappen!!!

 • no-profile-image

  marge

  Hoezo marges komen vanzelf. Er is nu al een gebrek maar nog steeds geen marges. Politiek wil perse een goedkoop pakket voedsel, zodat de consument genoeg geld heeft voor energie en belastingen

Of registreer je om te kunnen reageren.