Home

Achtergrond 26 reacties

'We hebben de landbouw te lang verwaarloosd'

"Eindelijk komt de erkenning dat we de landbouw jarenlang verwaarloosd hebben. We krijgen daarvoor nu de rekening gepresenteerd', aldus landbouwminister Gerda Verburg.'

Volgens de CDA-minister heeft de wereld zich te lang in slaap laten sussen door boterbergen en graanvoorraden, die nu definitief tot het verleden behoren. "Te lang dachten we dat het geen probleem zou worden. Maar dat is het nu wel.'' Voedselrellen in onder meer Egypte en Haiti hebben de wereld met de neus op de harde feiten gedrukt: stijgende voedselprijzen vergroten de armoede.
Verburg zegt dit naar aanleiding van de voedseltop, komende week in Rome.
Namens Nederland zijn hierbij aanwezig minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en Gerda Verburg (Landbouw), die tevens voorzitter is van de commissie duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties.

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  T de Jong

  Eindelijk, zou ze ook door hebben dat het wel heel unfair is om de honger in de wereld te bestrijden over alleen de ruggen van de EU boeren door hun productprijzen laag te houden?

 • no-profile-image

  a nonymus

  als het prysnivo kostendekkend is, zal de productie wereldwyd, dus ook in de arme landen toenemen. al deze tydelyke commotie is ontstaan door structurele verwaarlozing van de primaire productie. in dit gezegende land hebben onze geliefde en vooruiziende bestuurderen nog niet in de gaten, dat onze constructief meedenkende natuurdwazen met hun dubbele en leugenachtige agenda op de oude en doodlopende weg willen voortgaan. dit tot heil van loze en overbodige ambtenaren (de functie, niet de persoon) die beter met behoud van loon achter de natuurgeraniums gezet kunnen worden, zodat dit land niet nog meer aan leefbaarheid verliest. toch mooi, dat de oudste zoon van de weduwe von amsberg in het broedseizoen wat nesten van overbodige weidevogels en nog wat schadelijk wild, zoals hazen, verzopen heeft. dit is een natuurlyke beperking van de jacht. nu de elektiekehanttekening txbsb3

 • no-profile-image

  gert

  ja,op goede landbouwgrond natuur aanleggen en polders weer onder water zetten,dat is nu het beleid,en maar klagen dat het voedsel zo duur wordt.een tegenstrijdig beleid.

 • no-profile-image

  boerin

  wij zitten in nederland mevr.verburg

 • no-profile-image

  Mark Hummel

  Landbouw verwaarloosd, onderwijs verprutst.Waar gaat dat heen met Nederland? Onze boeren voeren actie om te overleven, ze vragen een fatsoenlijke prijs voor hun product.De melk word duurder in de winkel waar blijft dat geld? De burger denkt dat de prijs omhoog gaat omdat de boer meer geld krijgt, helaas een sprookje.

 • no-profile-image

  c

  jammer dat het allene hier te lezen is, dit moesten ze ook in elke krant publiceren en op het journaal in plek van de boer daar zwart maken tegenover de burger

 • no-profile-image

  Willem Evertse

  Hier nog maar even een regel ...
  Misschien krijgt de boer als producent van voedsel eindelijk de juiste plek in de maatschappij en niet de handelaar, speculant, broodbakker, winkelier. En ja, we hebben de landbouw jarenlang verwaarloosd, want we moesten een land worden van uitvinders en diensverleners. Dienstverlening is niet echt een exportproduct voor Nederland. Er gaat heel veel geld in rond maar echt verdiend wordt er niet mee.

 • no-profile-image

  c

  boudewijn das een hele goeie, zelf heb ik met mijn bedrijf moeten stoppen, ik werk nu ook gewoon maar helaas is het qua verdienste in de landbouw niet vet tenopzichte van vele andere branches, en ik kan het goed snappen ook daarom hoop ik dat het voor de boeren die over zijn dat ik niet nutteloos heb hoeven stoppen dat het voor hun ook zeer goed mag worden en dat ze mij daar ook weer door middel van me arbeid ook goed mogen en kunnen belonen

 • no-profile-image

  Willem Evertse

  Vreemde wereld waarin we leven, toch?
  Als de olieprijs met 5 cent per liter stijgt, dan is het een paar dagen morren en knorren. Als de tarweprijs met vijf cent per kilo stijgt dan is de hele wereld in rep en roer. Gelukkig bestaat er (nog) geen OPEC voor tarwe die de productie manipuleert. Volgens mij is het gewoon de eerste economische regel - produceer datgene wat het meeste geld opleverd.

 • no-profile-image

  gert

  krokodilletranen

 • no-profile-image

  gert

  en de boeren maar vertellen dat ze maatschappelijk verantwoord moeten ondernemen,en wat doen ze zelf de landbouw verwaarlozen,er is een woord voor~ huichelaars

 • no-profile-image

  boer

  de verwaarlozing van de landbouw in nl komt nu pas goed op gang. toegegeven, er is in de afgelopen jaren al veel werk in gaan zitten, maar nu levert het op. speciaal dank hiervoor aan de niet aflatende inzet van de nijvere ambtenaren van ons gewaardeerde ministerie van Landbouw en Natuur Verwaarlozing. een speciaal woord van dank en waardering wil ik hier ook richten aan de oudste zoon van de weduwe Von Amsberg voor het zo bekwaam verzuipen van wat wiedevogelgebroed en enig ander ongedierte zoals hazen, konijnen, wezels enzomeer. verder ben ik het geheel met de treffend verwoorde analyse van gert eens. alleen zijn het volgens de waarschijnlijk meest recente en o zo logische spelling krokodilleNtranen, denk ik misschien wel. nu nog g6rfex zou die rituele dans missen, wie niet, schept toch een band.

 • no-profile-image

  lano

  ik heb al jaren gezegt dat de landbouw DE SLAAF IS VAN DE MAATSCHAPPIJ (zie overheden) steeds groter en harder werken voor minder! en alles eromheen verdiend er wel goed aan.

 • no-profile-image

  Thei

  Toch leuk als je ziet hoe de politiek om de kiezer heendraait, zo breken ze de mooiste landbouwgrond af en zeggen dat we meer natuur moeten hebben. En als men nu ziet dat een beroepsgroep"kiezer"ergens voor staat draaien ze weer om. Ik noem dat HUICHELEN, dat doe je alleen met de Duivel.

 • no-profile-image

  dirk

  Moet je horen wie dat zegt en wat gaat ze aan het inkomen van de doer doen Of is het anders spreken is zilver en zwijgen is goud

 • no-profile-image

  gert

  wie betaald de rekening ,gerda ?

 • no-profile-image

  e

  het vrouwtje van stavoren komt tot inzicht. helaas wel wat laat. als nu het politbureau van lnv ook maar tot inzicht komt en de n een wat verantwoorder gewicht krijgt in het verkalkte ambtenarenbrein. misschien dat die 150 jongens en meisjes in de blauwe bankjes eens naar de mensen in het land luisteren en een eind maken aan het misdadig vernietigen van noodzakelijke productiecapaciteit van ons dagelijks brood, want hiervoor bidden alleen is niet genoeg, nee het moet als een goed rentmeester beheerd worden, dus zorgen, dat er meer van komt en niet minder. en nee, brood alleen is niet genoeg, beleg mag ook.

 • no-profile-image

  jan

  Precies, er is geen derdewereld land met goede landbouw, maar ook geen land met goede landbouw die derdewereldland is. Dus betere prijzen betalen!

 • no-profile-image

  dirk

  En wat gaat zusrer ursula hieraan doen????

 • no-profile-image

  rene

  gerda wil allen maar goedkoop voedsel
  en begrijpt er nog steeds niks van

  als je boeren
  goede prijzen betaald voor het geen ze produceren dan is er ook geen voedselschaarstse
  het helpt zelfs de welvaart

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Zolang de prijzen onder de kostprijs blijven zal de boer er zonder zijn subsidies, rechten etc. nooit een bestaan van kunnen opbouwen. Laat die prijzen maar eens stijgen, zul je zien dat de motivatie meteen ook een stuk omhoog gaat. Daar krijg je nog eens een mooi platteland voor terug.

 • no-profile-image

  jos bleumink

  Eindelijk komt de erkenning dat wij de landbouw jarenlang verwaarloosd hebben
  zegt Verburg; moet je deze zin eens langzaam lezen en goed in je opnemen.......

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Kunnen we misschien ook weer gemotiveerd personeel betalen

 • no-profile-image

  bennie

  overal voedsel tekort maar in nederland worden duizenden hectares goede landbouwgronden vernietigd om zogenaamde natuur gebieden te maken waar hier bijna iedereen tegen is wordt door een paar ambtenaren door onze strot geduwd laat verburg daar is wat aan doen en de prijzen omhoog verdienen de boeren ook weer eens wat.

 • no-profile-image

  rene

  ha krijgt ze het eindelijk door hoe waardevol we eigenlijk zijn. ik hoop in lengte van jaren dat er tekort blijft en dat de prijzen nu een beetje oplopen denkt men dat het al weer te duur wordt snapt u t nog.

 • no-profile-image

  rick hol

  Voedselrellen in Egypte en Haiti,....


  Moeten wij als kleinste landje ter wereld ons nou overal zorgen om maken?

  Landen als Egypte en Haiti moeten zelf zorgen voor voedelproductie, lukt dat niet dan moet men het aantal geboorten aan banden gaan leggen.

  Succes,


  Rick Hol

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.