Home

Achtergrond 1 reactie

Waar was je, LTO?

Belangen-behartiger sust liever acties dan dat het zijn heldere marktvisie laat horen.

Het altijd politiek en diplomatiek gerichte LTO heeft zich tijdens de melkacties zo min mogelijk laten zien. Met een korte persverklaring heeft het de acties afgekeurd, daar bleef het bij. Veehouderijvoorman Siem Jan Schenk is er niet voor teruggekomen uit zijn verblijfplaats in de VS en ook topman Albert Jan Maat is niet gesignaleerd bij de fabriekspoorten. De zaak mag niet escaleren. Met een ordinaire ruzie is de sector niet gebaat, vindt LTO.

Op het eerste gezicht een juist en sympathiek standpunt. De acties hebben geresulteerd in imagoschade en tweespalt in de sector. Zelfs tussen buren is onenigheid ontstaan, net als binnen boerenfamilies waar vader tégen de demonstratie is en zoonlief vóór.

LTO wil zich sowieso niet met de melkprijs bemoeien. De prijs wordt in de markt bepaald. Inzet van LTO is om de omstandigheden voor boeren en tuinders zo gunstig mogelijk te maken. In het gemeentehuis valt meer te verdienen voor de leden dan aan de weg bij de melkfabriek, is grofweg het standpunt.

Die opstelling in de schaduw is er ook een zonder gezicht. Zo kan een boer zich afvragen wat hij eraan heeft lid te zijn van een club zonder stem tijdens zulke harde acties. LTO heeft zijn leden niet geholpen met argumenten om de acties tegen te houden of te verbeteren tot voor iedereen acceptabel verzet.

Op websites oogst LTO kritiek van ontevreden boeren (leden en niet-leden). Door het gebrek aan een helder geluid is LTO te vergelijken met de vleugellamme VVD. Opponent Rita Verdonk krijgt geen tegengas en gedijt in het vacuüm. Zo gedijt de DDB in de stilte van LTO.
Nu de rook rond de acties is opgetrokken, meldt LTO zich. Ze wil erover napraten, om de geest weer in de fles te krijgen. Opvallend is dat daarbij niet over de kwestie zelf – melkprijs en kostprijs – zal worden gesproken. Dat is jammer. Door het sussende gedrag van LTO blijft een heldere boerenstem ongehoord. Waarom, als je toch een sterke visie op de markt hebt?

Foto

Marcel Henst

Eén reactie

  • no-profile-image

    Huub Timmer

    De LTO heeft eindelijk haar ware gezicht laten zien.De boeren laten ze alleen hun dikke salarissen betalen maar gaan liever met de grote mannen om de tafel zitten om zo minimale prijzen te regelen voor agrarisch nederland en supers en groothandel lacht zich rot.

Of registreer je om te kunnen reageren.