Home

Achtergrond 227 x bekeken

WUR start Q-koorts onderzoek

De Wageningen Universiteit start een groot onderzoek naar de verwekkers van Q-koorts.

Ook onderzoekt de universiteit de kwaliteit van bestaande tests om de besmetting vast te stellen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR in Lelystad. Aanleiding zijn recente uitbraken van de ziekte in Brabant en Nijmegen.

Probleem met de huidige tests is dat het onduidelijk is hoe goed ze zijn. Er is geen standaardbesmetting beschikbaar waarmee de tests met elkaar vergeleken kunnen worden. Sommige tests richten zich op de aanwezigheid van antilichamen in het bloed, andere kunnen de ziekmakende bacterie aantonen, en er zijn tests die verschillende typen van de bacterie kunnen onderscheiden.

Daarnaast is er nog veel onduidelijkheid over de ziekteverschijnselen en de overdraagbaarheid. Voor zover bekend is de ziekte niet van mens op mens overdraagbaar, maar dat is niet helemaal uit te sluiten. Zwangere vrouwen zouden vatbaarder zijn voor de ziekte, maar ook dat is nog niet wetenschappelijk vastgesteld. De meeste besmette mensen worden niet ziek. Ongeveer veertig procent krijgt griepachtige verschijnselen. Een klein percentage wordt ernstig ziek door long- of leverontsteking.

Het CVI werkt bij het Q-koortsonderzoek in Nederland samen met het RIVM, de Gezondheidsdienst voor Dieren en de Vrije Universiteit. Belangrijke buitenlandse partner is het Franse voedselveiligheidsagentschap AFSSA.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.