Home

Achtergrond

WFP wil hulp van marine voor voedseltransport

Het Wereldvoedselprogramma WFP van de Verenigde Naties heeft donderdag de internationale zeemachten opgeroepen hulp te bieden bij het zeetransport van voedsel naar Somalië.

Tot 25 juni is een Nederlands fregat actief, maar voor de periode daarna heeft geen enkel land een schip ter beschikking gesteld.

Het is al tijden onrustig in de wateren voor Somalië. Piraten kapen geregeld schepen. Maar dankzij de bescherming van een Frans, Deens en Nederlands marineschip was sinds november geen enkel WFP-transport doelwit van piraten.
Ongeveer 80 procent van de noodvoorraden voedsel van het WFP arriveert via de Somalische havens. In het afgelopen halfjaar bracht WFP voldoende om een miljoen mensen een half jaar van maaltijden te voorzien.

Somalië zit te springen om voedsel. Miljoenen mensen zijn afhankelijk van buitenlandse hulp. Water- en voedseltekorten, toenemend geweld en de zware droogte die het land teistert, leiden tot bijna onmenselijke omstandigheden om in te leven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.