Home

Achtergrond 233 x bekeken

Vreemd vermogen tuinbouw stijgt

Tussen 2002 en 2007 is het vreemd vermogen van agrarische bedrijven met 33 procent gestegen tot bijna 550.000 euro per bedrijf.

Glastuinbouwbedrijven hebben met gemiddeld 1 miljoen euro de grootste schuld, meldt het LEI.

In de afgelopen vijf jaar zijn hoge, langlopende schulden in de glastuinbouw toegenomen met 70 procent. In totaal bestaan bijna 90 procent van de schulden uit langlopende leningen bij banken, maar in mindere mate ook bij familieleden. De toename van de schulden zijn toe te schrijven aan de schaalvergroting in de tuinbouw en investeringen in duurzaamheid.

Toch is de stijging van de schulden niet direct een gevaar. Door de relatief lage rentestand is het aantrekken van vreemd vermogen 'goedkoper' geworden. Ook stellen banken strengere regels aan de verstrekte leningen, en verwachten een goede onderbouwing van de te verwachte inkomsten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.