Home

Achtergrond

'Voorwaarden nodig voor gebruik DNA in opsporing'

Een DNA-databank is een goed middel om verdachten te identificeren, maar de voorwaarden voor het gebruik van genetisch materiaal moeten duidelijker worden gesteld.

Dit geldt vooral op gebied van privacy, vindt Merel Prinsen, die op 11 juni aan de Universiteit van Tilburg promoveert op dit onderwerp.

Prinsen pleit voor een duidelijke indeling op basis van de zwaarte van het gepleegde delict. Ook zou moeten meetellen of een veroordeling definitief is, of dat de verdachte nog in hoger beroep kan.

"Voor een verdachte fietsendief zou bijvoorbeeld kunnen gelden dat de veroordeling definitief moet zijn voordat het DNA-profiel in de databank kan worden opgenomen, terwijl dit bij een moordverdachte al eerder kan'', aldus Prinsen.

Sinds februari 2005 is het afstaan van DNA-materiaal verplicht voor mensen die zijn veroordeeld voor delicten waarop een maximumstraf van vier jaar of meer staat. Momenteel telt de databank, die wordt beheerd door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), ongeveer 36.000 profielen van sporen en 53.000 profielen van personen. Wekelijks maakt het NFI vijftig tot zestig matches.

De glijdende schaal die Prinsen voorstaat zou volgens haar ook moeten gelden voor de duur van de opslag van genetisch materiaal. Hoe ernstiger het misdrijf, hoe langer het DNA mag worden bewaard.

In verband met de veiligheid zou het goed zijn om in meer gevallen DNA af te nemen, maar omwille van de privacy van verdachten stelt Prinsen voor dat alleen het DNA-profiel wordt bewaard en niet het DNA-materiaal zelf.

Persoonskenmerken waaraan iemand herkend kan worden, zouden alleen uit het genetisch materiaal moeten worden afgeleid als die iets zeggen over het uiterlijk van de verdachte. "Per kenmerk moet een afweging worden gemaakt of dit toegestaan is. Symptomen van een erfelijke aandoening hoeven niet uiterlijk waarneembaar te zijn en zijn daarom niet altijd relevant voor het opsporen in identificeren van een dader."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.