Home

Achtergrond 241 x bekeken

Voedseltop neemt handelsbarrières op de korrel

De Voedseltop in Rome is vandaag geopend met een oproep van de Verenigde Naties om beschermende handelsmaatregelen in te trekken.

Zo moet voorkomen worden dat de voedselschaarste, die een miljard mensen bedreigt, zich steeds meer verspreidt. VN-chef Ban Ki-moon riep de deelnemende landen verder op de voedselproductie in 2030 met 50 procent te laten stijgen. Hij sprak van een "historische kans om de landbouw nieuw leven in te blazen''. Eten is in drie jaar tijd meer dan 80 procent duurder geworden volgens de Wereldbank. Het kwam de laatste tijd tot rellen in Egypte, Haïti en Afrikaanse landen. In landen als Afghanistan en Bangladesh moet de bevolking letterlijk de broekriem aanhalen omdat zij basisvoedsel als brood en rijst niet meer kunnen betalen.

Directeur Jacques Diouf van de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) wees met de beschuldigende vinger naar het Westen. Dat verknoeit volgens hem miljarden dollars aan landbouwsubsidies en het voeden van zwaarlijvige mensen, terwijl elders in de wereld miljoenen van de honger omkomen. ,,Onbegrijpelijk'', meende de VN-topman die de conferentie organiseert.
Het contrast wordt schriller als de investeringen in landbouw worden afgezet tegen militaire uitgaven. Alleen al in 2006 besteedden regeringen 1,2 biljoen dollar aan wapens, terwijl investeringen in landbouw halveerden van 8 miljard dollar in 1984 tot 3,4 miljard in 2004, hield hij de aanwezige regeringsleiders, ministers en ambtenaren voor.

De wereldleiders blijven het op de conferentie waarschijnlijk oneens over het verband tussen de productie van biobrandstoffen en de hoge voedselprijzen. In een land als Brazilië zijn de laatste jaren veel boeren overgeschakeld van het verbouwen van voedsel naar het produceren van gewassen waaruit brandstof gewonnen kan worden, zoals maïs- en koolzaadolie. Critici zien hierin een van de oorzaken voor de voedselschaarste.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.