Home

Achtergrond 174 x bekeken

Vissers krijgen EU-hulp voor dure diesel

Vissers in Nederland en andere EU-landen krijgen hulp wegens de dure diesel.

Het is nog niet precies duidelijk in welke vorm die hulp wordt gegoten maar te denken valt aan meer subsidie voor zuiniger motoren, lichter vistuig en betere verkoop. Een land mag onder voorwaarden ook vissers betalen als die drie maanden aan de kant willen blijven.
De ministers van Visserij van de EU-landen reageerden dinsdag positief op voorstellen van EU-commissaris Joe Borg (Visserij). Vooral Zuid-Europese landen hadden gevraagd om de hulp voor de vissers, die havens en wegen hadden geblokkeerd uit protest tegen de dure diesel.

De commissaris en de ministers noemen de situatie in de visserij erg zorgelijk. ”In de visserij gaat de helft van de omzet op aan brandstof”, zei de commissaris. ”Dat is vrij uniek vergeleken met andere sectoren.”
Vissers betalen nu zo’n 70 cent per liter vissersdiesel. Dat is minder dan automobilisten, maar door het grote verbruik varen vele vissers met verlies.

Minister Gerda Verburg (Visserij) wil dat Brussel meer geld vrijmaakt voor de sector dan de geplande 20 à 25 miljoen euro: ”Meer geld is nodig, gelet op de ernst van de situatie en de verwachtingen die de commissaris heeft gewekt bij zijn bezoek aan Nederland”, zei Verburg.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.