Home

Achtergrond 184 x bekeken 9 reacties

'Verwerf goede landbouwgrond voor natuur'

De Zeeuwse gedeputeerde Frans Hamelink (natuur en water) heeft de Dienst Landelijk Gebied (DLG) opgeroepen zich waar mogelijk sterk te maken voor de verwerving van goede landbouwgrond voor natuurdoeleinden.

De gedeputeerde heeft de indruk dat het verwerven van grond voor woningen en bedrijven (rode functies) minder onder druk staat dan voor groene doeleinden. Buiten het prijsverschil zouden deze functies door mensen eerder als ‘nuttig’ ervaren worden.

Hamelink vindt dat een onjuiste benadering. Hij noemt natuur een wezenlijk en noodzakelijk onderdeel van de samenleving, met ook een economische functie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vanessa

  Even voor de duidelijkheid: de kop van dit artikel is pertinent fout! Frans Hamelink wil graag dat DLG meer (landbouw)grond aankoopt voor natuurdoelen, maar zeker niet specifiek GOEDE landbouwgrond!!! Dat wordt hier wel gesuggereerd. Provincie Zeeland wil zelfs ZO MIN MOGELIJK goede landbouwgrond inzetten voor natuurdoeleinden.

  ...dit even los van het feit of het ok is om uberhaupt landbouwgrond om te zetten in natuur. Ik vind alleen wel dat de juiste feiten gebruikt moeten worden. Journalisten: doe je huiswerk goed, anders zaai je veel onrust onder betrokkenen. En dat kan niet de bedoeling zijn, toch?

 • no-profile-image

  ab

  Ziekelijke gedachten. Er is plenty grond in onze nabijheid, tienduizenden hectaren in de ons omringende landen die geen of vrijwel geen voedingsproducten kunnen voortbrengen. Steile heuvelgronden, steenachtige gronden, zandige gronden. Je moet goede gronden koesteren voor voeding.

 • no-profile-image

  marc

  Het is pure kapitaalvernietiging. Als dit zo doorgaat, moeten onze klein-
  en achterkleinkinderen straks deze
  natuur weer ontginnen, om er terug goede landbouwgrond van te maken,
  omdat ze anders zullen omkomen van de honger! Waar moeten ze anders hun eten vandaan halen?

 • no-profile-image

  N.R.

  De helft van de wereldbevolking gaat dood van te weinig eten, de andere helft van teveel eten. Kennelijk behoord de heer Frans Hamelink tot die laatste groep!!!

 • no-profile-image

  Ruud de Jong

  Helemaal eens. Ik wou, dat er meer gedeupeerden zich zorg maakten over behoud van landbouw grond voor natuur.
  We denken zelf in Gelderland graslaand aan te kopen en daarop een park/ bos aan te leggen, puur voor natuurbehoud , al was het maar voor onze klein en achter kleinkinderen.

 • no-profile-image

  Groetpolder

  Leren we nou nog niet van onze fouten (Randmeer)Blijf met je handen van die cultuur gronden af!!!!!! Laat het zoals het is.
  Er is niet mooier als langs die bestaande velden rijden of wandelen, i.p.v. die afgehekte natuur gebieden waar je niet meer mag komen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als Hamelink bedoelt dat er een rechtstreeks koppeling gelegd moet worden tussen woningbouw en natuurontwikkeling, met als resultaat dat voor deze natuur "rode prijzen" betaalt gaan worden, dan hebben we een opening om rond de tafel te gaan.
  Is dit niet zo, dan moet hij ophouden met onzin verkopen.

 • no-profile-image

  gert

  als natuur ook een economische functie heeft,waarom wil de overheid hier zo weinig voor betalen,dan moet de samenleving ook de portemonnee hiervoor trekken

 • no-profile-image

  gert

  deze gedeputeerde moet contact opnemen over deze plannen met de FAO in rome

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.