Home

Achtergrond 169 x bekeken

Vertrouwen Duitse ondernemers daalt

Duitse producenten zijn in juni veel somberder geworden over de ontwikkeling van de economie.

De Ifo-index, de toonaangevende graadmeter voor het economische sentiment van de Duitse ondernemers, daalde onverwacht sterk en staat nu op het laagste niveau sinds december 2005.

De 7.000 ondervraagde ondernemers toonden zich aanzienlijk pessimistischer dan een maand eerder, zowel over de huidige economische situatie als over de vooruitzichten voor het komende halfjaar. Vooral in de industrie nam het ongenoegen over de economie sterk toe.

De hoge olieprijs jaagt volgens de onderzoekers de inflatie aan, waardoor huishoudens minder te besteden hebben en de consumptie wordt beperkt. Hierdoor zien bedrijven de vraag teruglopen, wat in combinatie met hogere loonkosten en dure grondstoffen zal leiden tot minder investeringen. Daarnaast lijdt de exportsector, de motor van de Duitse groei, onder een afnemende vraag uit het buitenland door de dure euro.

Een sterke afkoeling van de Duitse economie zal niet ongemerkt aan Nederland voorbijgaan. Duitsland is veruit de belangrijkste handelspartner van Nederland. Ongeveer een kwart van de goederen die Nederland uitvoert komt in Duitsland terecht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.