Home

Achtergrond 268 x bekeken 6 reacties

Verhelderend gesprek

De nutriëntenbelasting van het water door de landbouw is hoog. Te hoog om de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water te halen, zo oordeelde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onlangs in een advies aan het kabinet.

Daarom moeten er zogenoemde zuiveringsmoerassen rondom landbouwgebieden komen. LTO is daar fel tegen en dat is begrijpelijk. Samen met een ander plan van het PBL, de aanleg van natte bufferstroken, kost dit 350 tot 600 miljoen euro. Om nog maar te zwijgen over de ruimte; beide ideeën nemen samen zo’n 5 procent van het cultuurlandschap in beslag. Dat de belangenorganisatie niet onmiddellijk aan de bel heeft getrokken, is ook niet verwonderlijk. Immers, zo’n vergaand plan kan toch niet serieus worden overwogen.

Of toch wel? Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) zei deze week best iets voor de aanbeveling van PBL te voelen. Zij vindt dat het serieus moet worden overwogen. Landbouwminister Gerda Verburg zei echter dat de zuiveringsmoerassen niet meer dan een optie zijn en dat het zeker geen serieus plan betrof. Het lijkt erop dat Huizinga voor haar beurt heeft gesproken. Zij had dit onderwerp eerst met haar collega moeten bespreken. Verburg zou haar snel hebben kunnen overtuigen dat dit onzalige plan geen doorgang mag vinden. Het is te hopen dat beide bewindslieden alsnog om tafel gaan.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boeren =

  Ja, laten we stoppen met landbouw, is er ook geen milieuschade meer. Wat zal Wil dan een honger krijgen....

 • no-profile-image

  melkboer

  En als Tineke niet tot inkeer komen, dan moet Verburg haar maar eens samen met Jaqueline Cramer de europese wetgeving uitleggen.
  Dan zal ze vlug begrijpen dat dit niet alleen niet kan, maar ook gewoonweg niet mag.

 • no-profile-image

  gert

  altijd maar naar de landbouw wijzen,kijk eerst maar eens naar wat er uit de riooloverstorten komt,met al die chemische medicijnresten die uiteindelijk uit de apotheken komen.

 • no-profile-image

  melkboer

  Als men de geschiedenisboeken erop nageslagen had (of vandaag naar "national geographic" had gekeken), dan wist men dat de aarde al een keer vernietigd is door moerassen vanwege het uitermate giftige waterstofsulfide wat hierin gevormd wordt, en de atmosfeer destijds dusdanig heeft vernietigd dat leven op aarde onmogelijk werd.

 • no-profile-image

  wil

  Als de landbouw nu gewoon eindelijk eens zorgt dat ze zo ver extensiveert dat er niet of nauwelijks meer meststoffen uitspoelen van grond naar (grond-)water, zijn die dure maatregelen helemaal niet nodig. Stop met het afwentelen van milieuschade op de omgeving!!!

 • no-profile-image

  melkboer

  Wil, verdiep je in de materie alvorens commentaar te leveren. Het gaat om de chemische troep van de burgermaatschappij, dus van jou en van mij, die in deze zuiveringsmoerassen gereinigd zou moeten worden en niet alleen over mineralen. Dit omdat een gewone waterzuiveringsinstallatie deze stoffen niet verwijderd of vernietigd kunnen worden. Dat men op slinkse wijze het argument van vervuilende landbouw erbij haalt is niet kies van deze overheid.
  Twee vraagjes voor jou; als de landbouw zou vervuilen, hoe kan het dan dat diezelfde (vervuilde?)sloten ineens (oppervlakte)water kunnen reinigen?
  Wat drink je liever; ongezuiverd water uit een boerensloot, of uit de Maas?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.