Home

Achtergrond 184 x bekeken 2 reacties

Verburg wil "slimme combinaties" van landbouw en natuur

Intelligente combinaties van natuur en landbouw moeten vaker in de plaats komen van aankoop van landbouwgrond.

Minister Verburg houdt daarvoor een pleidooi in Boerderij van vandaag. "Benut iedere mogelijkheid om de doelstellingen landbouw, natuur, landschap en recreatie intelligent te combineren," zegt de minister in het interview.

Ze doet die oproep in aanloop van een Kamerdebat donderdag aanstaande over het omzetten van landbouwgrond in natuur en water. De minister constateert dat het verzet daartegen toeneemt, ook bij haar eigen partij, het CDA. Verburg signaleert een omslag.

"Lange tijd wilden Natuurmonumenten en andere terreinbeherende instanties de EHS tot stand brengen door het omzetten van
landbouwgrond in natuur en het stoppen van de landbouwproductie. Maar je kunt landbouw en natuur uitstekend combineren."

De minister ziet zowel de natuur- en als landbouworganisaties de hakken uit het zand trekken. "Grond hoeft niet altijd te worden aangekocht; je kunt meer afspraken maken over beheer. Mijn vreugde is dat ik zowel natuurbeheerders als LTO daar enthousiast voor zie
worden."

De minister maakt in het interview melding van overleg met provinciebestuurders. Die worstelen met de krappe budgetten van Investeringen Landelijk Gebied (ILG) voor aankoop van steeds duurdere landbouwgrond. De minister heeft hen en ook het Groenfonds gevraagd of het geld dat er wél is op een slimmere manier in te zetten.

"We moeten nog 80.000 hectare van de EHS realiseren. Laten we daar nu een zorgvuldige en slimme invulling aan geven",
bepleit Verburg. "Waar het gepaard kan gaan met behoud van agrarische productiecapaciteit zeg ik: ‘doe dat, los dat met elkaar op’."

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    veel mensen genieten ook van een weiland met koeien,van een golvend graanveld of een bloeiend aardappelveld

  • no-profile-image

    Jac

    Precies Gert, landbouwgrond is ook natuur. Hier breek ik elke dag bijna de nek over de fazanten, hazen, konijnen en allehande vogels. Velden, bossen, beken allemaal ruimschoots aanwezig maar ja, tegenwoordig zien mensen nog geen natuur meer als ze er middenin staan. Het is pas natuur als er een bordje bij staat en/of als het eigendom is van een of andere organisatie

Of registreer je om te kunnen reageren.