Home

Achtergrond 261 x bekeken 2 reacties

Verburg verduidelijkt welzijnsnormen

De normen voor dierenwelzijn worden verduidelijkt. Dat heeft minister Verburg de Tweede Kamer toegezegd in het debat over het rapport Vanthemsche over de VWA.

De Belgische expert constateert na onderzoek in Nederland dat keuringsdierenartsen niet beschikken over harde normen waarop ze moeten letten bij dierwelzijn. Dat leidt ertoe dat er wel eens wrak vee op het slachthuis wordt toegelaten dat er nooit had mogen komen.

Door gebrek aan harde normering kunnen keuringsdierenartsen ook gemakkelijker onder druk worden gezet. Vooral SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks maakten zich daar in het debat erg bezorgd over. De minister zegde toe dat de normen nauwkeuriger worden geformuleerd.

De minister kondigde ook aan dat ze in oktober bekend maakt op welke wijze de keuring bij kleine en middelgrote slachterijen, exportverzamelplaatsen en bij noodslachting wordt geïntensiveerd, zonder naar een 100 procentscontrole over te gaan. Daarvoor ontbreekt de mankracht. Over de controle-aanpak en de kostenverdeling overlegt zij met het bedrijfsleven.

Lees ook:
Kamer: fusie VWA, AID en PD voorlopig van de baan

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  linda

  als je ziet hoe zeugen tussen stalen beugels staan in hun kraamhok vraag je je af hoe wrak de welzijnsnormen zijn.
  moederdieren met wonden op hun rug omdat als zij gaan liggen tegen keiharde stangen knallen. ik heb hier foto's van gemaakt in zichtstallen. deze zeug was te groot en stond compleet klem.
  welzijnsnormen is een woord dat niet thuis hoort in de bio-industrie. de Partij voor de Dieren is van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie.
  dan pas kan je welzijnsnormen voor dieren aankaarten.

 • no-profile-image

  Rinie

  Wat is er mis met ons gevoel van innerlijke beschaving, en dus mis met ons eigen geweten, waardoor we blijkbaar regel op regel, controle op controle, wet op wet, nodig hebben. Dat is onze eigen schuld!

Of registreer je om te kunnen reageren.