Home

Achtergrond 47 reacties

Verburg: strengere mestnormen noodzakelijk

De Nederlandse land- en tuinbouw ontkomt niet aan strengere gebruiksnormen voor mest, wil het voldoen aan de Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water.

Dat schrijft minister Gerda Verburg (LNV) in een brief aan de Kamer. De strengere normen zijn met name nodig voor nitraat in de zuidelijke zand- en lössgebieden en voor fosfaat in het algemeen.

Verburg steunt het verzoek vanuit de agrarische sector en een deel van de Kamer om de normen te differentiëren, dat is: af te stemmen op grondsoort, gewas, toestand van de bodem, etc. Hiernaar wordt nog onderzoek verricht.

Nederland voert binnenkort gesprekken met de Europese Commissie over het mestbeleid voor de periode 2009-2013. Belangrijke inzet voor Verburg is verlenging van de ‘derogatie’, de mogelijkheid om op grasland meer dierlijke mest te mogen toedienen.

Lees ook Commissie wil geen grote proef met mestverwerking

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Evert

  Nu zijn de Paarden aan de beurt..
  Ze hebben de chipregeling rond en nu kan de strontkassa gaan rinkelen..
  400000 stuks...dat brengt geld in het laadje.

 • no-profile-image

  a nonymus

  verburg is echt een wyf naar myn hart. kordate en effectieve maatregelen. de norm zo nauw zetten, dat er een stevige opbrengstvermindering optreedt. dan komt er misschien een beetje prys in de producten, want laat ons wel wezen, het pryspeil is niet meer zo schandalig laag als geweest, maar echt duur is anders. re6htf alsk twelheb valt niks mee om onder water te lezen

 • no-profile-image

  gert

  die ambtenaren met hun risicoloze banen,doen niks anders dan de boeren de zwarte piet toeschuiven het zijn blijkbaar boerenhaters

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De grond is van alle mensen Hertogs? Ik dacht het niet .Ga jij maar lekker naar je communistische heilstaat Noord Korea, daar is de grond inderdaad van alle mensen, het is alleen even de vraag wat je er te eten krijgt.

 • no-profile-image

  koeboer

  Hertogs, ik lees vaker jouw opmerkingen en vraag me inmiddels af waar jij je opvoeding genoten hebt. Zelfs een varken schijt op één plek, daar kun jij met de strontgooierij nog iets van leren als je niveau dit tenminste toelaat.

 • no-profile-image

  vd berg

  Meneer Hertog's uit Oss, als nu eens uw mond houdt, lijkt me beter, want er komt allen onzin uit. Het u wordt niet gehinderd door ook maar enige vorm van kennis of inzicht. Dus... waar u geen verstand van heeft, niet mee bemoeien.
  Zouden trouwens meer mensen moeten doen. De nederlandse bodem verschraalt namelijk. Opbrengsten die van het land komen worden elk jaar minder. Dierlijke mest mag niet meer, maar kunstmest strooien is op zich geen punt>>>> erg vreemde wetgeving

 • no-profile-image

  Hendrik

  ik denk dat meneer Hertogs er zo eentje is die veel wil kopen voor weinig geld maar wel het beste produkt wil hebben en het liefst voor niets,het iq van een dier is hoger dan van meneer Hertogs,en u moet goed weten de boeren houden zulke lui aan het vreten (jammer genoeg)

 • no-profile-image

  Jan

  Dit is de wereld op zijn kop, de mond vol van duurzaamheid, maar alles tot de grond afbreken. Organische bemesting is de duurzaamste bemesting die er is. Dit is ecologisch, naast de organische stof zit er een breed skala van mineralen in. Men moet het gewas geven wat het vraagt, dit met zoveel mogelijk organische mest, dit aan gevult met wat kunstmest op maat. Als de landbouw niet doet wordt de grond verpest en zal er niet veel meer groeien en zeker geen kwaliteit gewas brengen. De nitraatrichtlijn heeft hier weinig mee te maken. Bij goede landbouw spoelt er nauwlijks wat uit. Laten we het maar niet over de riolen hebben, met zijn overstorten. Daar is het aanvullen met water om onder een norm te blijven die nog veel te hoog is, maar die wordt gedoogd, het is toch overheid. Het mag niet zo zijn dat de landbouw voor die geintjes de nek om gedraait wordt. De normen moeten weer omhoog in plaats van omlaag. We moeten ons geen loer aan laten naaien.

 • no-profile-image

  zandboer

  Dit gaat in Nederland echt de verkeerde kant op, de gebruiksnormen moeten de lucht in plaats van nog minder, je ziet dat er in allerlei gewassen steeds meer gebreksziekten voorkomen, er komen dus steeds meer ziekten bij. De planten zitten niet goed in hun vel, en dan parasiteren schimmels, bacteriën, alen de planten en kwijnen gewoon weg. De Een afgestemde bemesting kan helemaal geen kwaad, een agrariër weet heel goed wat die doet, die doet niets overbodig, dat gaat sowieso ten koste van opbrengst en kwaliteit.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  CDA is duidelijk een anti landbouw partij geworden. Nog maar verder afknijpen die boeren, het land kunnen we goed ergens anders voor gebruiken staat de volgende keer in hun verkiezingsprogramma.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  De enigste sector die hier geen moeite mee zal hebben is de pluimveesector die hebben op Moerdijk de mestverbranding staan inderdaad dit is ook vooruit kijken kunnen we nog wat van leren als we praten over een visie hebben

 • no-profile-image

  Roelof

  Hier blijkt maar weer eens dat er geen probleem is met CO2, was dit nl. echt een probleem dan zou Verburg tegen de boeren zeggen: "Gebruik zoveel mest als nodig is om planten flink te laten groeien, zodat er zoveel mogelijk CO2 uit de lucht gehaald wordt!"

 • no-profile-image

  rene vermunt

  Mooi werk Gerda,dan kan ik nog meer euro's krijgen voor de varkensdrijfmest.
  Voor de akkerbouw is dit prima.
  Verburg for premier.
  Van mijn kant geen kwaad woord over Gerda en ze ziet er nog goed uit ook ,vindt je niet.

 • no-profile-image

  gert

  onderzoek eerst maar eens hoe de oostvaarderplassen zo vervuild zijn geraakt,en niet direct wijzen naar de landbouw,want dat is zo gemakkelijk

 • no-profile-image

  gert

  doe eerst maar eens wat aan de riooloverstorten en lekkende rioleringen in oude stadswijken

 • no-profile-image

  henk

  Jullie lopen alleen maar te mekkeren, waarom blijven jullie in dit landje wat alleen maar natuur wil en inwoners . Verkoop toch gewoon en ga ergens anders verder .

 • no-profile-image

  Hertogs

  De boeren zouden helemaal geen mest meer op het land moeten mogen uitrijden. Die rotzooi in de grond. Die grond is van alle mensen. Wij hoeven niet in de stank te zitten van dat geblubber. Dus Verburg: verscherp je regels NOG meer. Mais zaaien??? Die plant hoort hier helemaal niet thuis. Is gewoon een blubbervreter, daarmee wordt de vergoeilijkt. Nee, nee heren boeren. Wees verstandig bezig met dier en natuur. En daar zijn de meesten nog heeeeeel ver vanaf. Want n'n boer en een zog, hebben nooit genog

 • no-profile-image

  hertogs

  jawel veehouder, de grond, de aarde is van ons allemaal. Niets net communisme te maken. Maar omdat je dat niet snapt, ben je ook veehouder geworden. Boeren mogen de grond bebouwen, maar niet vernielen. en dat doen ze wel. Geluukig niet allemaal. In Brabant wordt de grons verziekt met blubber. Daar moeten ze mee ophouden. Ik weet daar meteen raad op: verbod om mais te verbouwen. Afgelopen, was vroeger ook niet. Weg met die stinkboerkes.

 • no-profile-image

  hendrik

  Mestnormen nog verder omlaag???? kijk maar eens op percelen met graan en gras als er ook maar iets niet goed werkt b.v verstopte slang of te ver van het vorige spoor gereden dan zie je dit gelijk terug in het gewas dus minder opbrengst,wat is nu beter Verbunt meer beuren voor de kuubs die je nog mag rijden of een goede en gezonde opbrengst van je akkers.
  p.s Verbunt ben je soms familie van Hertogs dan begrijp ik je reaktie.

 • no-profile-image

  Ard Eshuis

  Ik hoop dat LTO nu echt woord gaat houden en Verburg duidelijk gaat maken dat de grens bereikt is. De normen moeten eerder omhoog dan omlaag en ook die idiote kunstmestregeling ipv drijfmest moet van tafel. De kunstmest industrie verdient met de huidige prijzen meer dan genoeg. Kom op LTO je kunt het: Sta nu eindelijk veehoudend NL eens bij met echte belangenbehartiging en sla die scherpere normen desnoods van tafel in Den Haag!

 • no-profile-image

  denker

  Derogatie opnieuw in de benen houden!??Maar welke sectoren moeten dan weer opnieuw boeten minister??? Juist ja de akkerbouw, tuinbouw en de intensieve veehouderij. In de akker en tuinbouw zien we de opbrengsten al langzaam dalen gevolgd door meer gebreksziekten en kwaliteitskortingen. Met name de gebreksziekten worden grote problemen vooral met ongunstige weers invloeden! En de intensieve veehouderij kan de mest niet kwijt terwijl de akkerbouw het zeer goed kan gebruiken. Op deze manier worden deze sectoren gedwongen om hun bedrijven te staken. Dus als ik het goed begrijp denk ik te weten welke sector de minster graag in Nederland wil houden, dit ten koste van de andere sectoren. Sorry, maar ik denk dat de minister haar nitraat bemonsteringsmethode maar eens europees aan moet passen. Voedsel te kort voor de wereld oplossen? Zorgen dat de planten goed en met verstand bemest worden.

 • no-profile-image

  Red Dear

  Normen en Waarden.... daar zou Balk voor staan...
  Of bedoelde hij dat constant de norm verlegd wordt?
  Een analyse van de werkelijkheid duidt in die richting.
  Het is tijd voor verkiezing van eerlijke en goed onderlegde bestuurders.
  Met al onze UNI en Hogescholen zie ik weinig van een kwaliteitstoename op met name het gebied van landbouwbeleid.
  Het lijkt meer op de Joodse Raad in de jaren 40. Verkwansel de belangen van je eigen mensen tgv een leuke positie na de politieke rol.....

 • no-profile-image

  mitie

  te gek voor woorden ;;;!!men zit gewoon op een oorlog te wachten ;;!! ??dan gaat pas het gezonde verstand misschien weer werken in dit land ;vandaag op school T.V.gehoord van vorige min/veerman dat er veel boeren verdwijnen en het areaal landbouw grond niet verminderd!!!/ ???deze ex.minister weet zeker niet eens dat natuur monumenten 100,000 Ha grond in bezit heeft voor natuur ;;aanlandbouw ontrokken;;zo word de jeugd nu al belazerd vals voorlichting

 • no-profile-image

  ik

  ze moeten die stront gewoon bijstoken in een energiecentrale dan leverd de stront elektriciteit, dat is beter dan die stinkzooi op het land gooien dan heeft iedereen er last van en het grondwater en de mensen verder is het een enorm probleem om die stront te vervoeren(files en brandstof)de stront heeft een hoge calorische waarde

 • no-profile-image

  Akkerbouwer

  Wanneer wordt eens uitgerekend hoeveel nitraat en fosfaat al die ganzen en andere watervogels in het oppervlakte water deponeren

 • no-profile-image

  Gino

  Vraagje waar komt dat nitraat vandaan? Waar wordt er gemeten? Hoe wordt er gemeten? Hoe diep worden er monsters genomen? Bereikt het nitraat overal evensnel het grondwater? Stel dat dit 10-20 jaar duurt, komen we er dan over 10-20 jaar pas achter dat we aan het onderbemesten zijn? Ik zie nu al vaak de gevolgen van derogatie in de "maisgebieden". Derogatie = veel grasland = "meer bemesting" = veel gras voeren = veel problemen gezondheid dieren = geen productie = geen euro's.
  Zoals altijd met dit soort acties worden er pas maatregelen genomen als het te laat is.
  En al die 16.000.000 mensen, incl. alle huisdieren. Dragen die niet bij aan deze hoge nitraatgehalten? Hoe wordt voorkomen dat het nitraat uit deze groep in het grondwater terechtkomt?
  En zo kun je nog wel even doorgaan.

 • no-profile-image

  gert

  voedseltekort zal alleen maar erger worden door hoge kunstmestprijzen en strenge mestnormen,dan zal een boer genoegen moeten nemen met een lagere opbrengst,hierdoor zullen de voedselprijzen nog weer stijgen,een schoon milieu met hoge voedselprijs en voor sommigen een lege maag

 • no-profile-image

  geen eten meer!!!!

  We kunnen nu wel verder gaan met normen: maximaal 1 boterham per dag eten, maximaal 1 kopje koffie enz wamt anders is het slecht voor het milieu!!!!!!

 • no-profile-image

  berry

  Leer creatief boekhouden Verburg, doen ze in andere EU landen ook want die hebben Ministers voor Landbouw. ipv tegen

 • no-profile-image

  Leo

  Altijd opnieuw maar weer de agrarishe sector de duimschroeven aandraaien,je zou er doodmoe van worden.

 • no-profile-image

  arend

  we laten ons ringeloren door brussel

 • no-profile-image

  hertogs

  je naam klopt al: koeboer. Nu de hersens nog, komt wel, wees maar niet bang. O jij hebt een instinct, ik was het al bijna vergeten.

 • no-profile-image

  boer

  Eerst hand in eigen boezem steken, Gerda. Dat zou pas echt effect geven. Inderdaad de Oostvaarderplassen en riooloverstorten, dat zijn de grote boosdoeners.
  En kunnen wij niet meervallen houden onder de kippen? Doen ze in Thailand ook en ze leveren kippen en meervallen af, en geen mestprobleem. Een oud Urkerk vissertje vertelde laatst nog voor de TV dat ze de dikste palingen vingen voor de open riolen van Amsterdam

 • no-profile-image

  bartus

  nou die hertogs woont in brabant en ziet toevallig zijn buurman het verkeert doen denk. Wat mij betreft mag hij zn oogkleppen en die plaat mest voor zn ogen wel wegdoen en even reeel heel nederland bekijken . dan zal blijken dat een burgerfamilie de komende jaren een grotere bedreiging voor het milieu is dan de groep die hertogs beweerd !!!!

 • no-profile-image

  boer met hoog IQ

  Wel, Hertogs uit Oss als U denkt dat boeren grond vernielen dan mag U ook wel uithalen naar de huizenbouw en wegenaanleg. Er is geen grotere grondvernielerij dan huizenbouw en wegenaanleg! Onder water laten lopen van polders evenzo. Er zijn wel anderen dan boeren die U grondvernielers zou kunnen noemen. En als U vindt dat de grond van ons allemaal is, bepaalt U dan ook welke bloemen er in de tuin van uw buurlui moeten groeien.? Of woont U in een flat.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Treurig, de landbouw wordt echt kapot gemaakt hier

 • no-profile-image

  gert

  de mais kleurt nu al paars,oorzaak ....fosfaatgebrek !

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als Hertogs een vlieg inslikt heeft hij meer verstand in zijn maag dan in zijn hoofd

 • no-profile-image

  Lot

  Houd even op met schelden en ga er met uw politieke vertegenwoordigers en belangenbehartigers mee aan de slag. De KRW moet niet ingevuld, maar omgebogen. Gezond verstand onontbeerlijk.

 • no-profile-image

  Teler uit Neer

  HIER KOMT WEER NAAR BOVEN DAT DE PLANTAARDIGE SECTOREN MOETEN SLIKKEN OM DE STAARTEN (DEOGRATIE) IN DE BEEN TE HOUDEN.

 • no-profile-image

  Frank

  lees eens de column jan van aartrijk
  in de bloembollenvisie 5 juni 2008
  met de kop"'stinkt"

 • no-profile-image

  melkboer

  Als men in Nederland en Europa echt zo begaan is met het milieu, en overal normen voor kan bedenken,dan vraag ik me af waarom er nog geen richtlijn is die verplicht dat voertuigen met een minimum aan brandstof een maximum aantal kilometers kunnen rijden. Slaan we twee vliegen in één klap; het energieverbruik daalt en het milieu gaat er met sprongen op vooruit. En nadelen? Geen enkel, want je komt gewoon van A naar B., alleen een stuk zuiniger en minder milieubelastend. Maar nee hoor, gisteravond moest minister Van der Hoeven bekennen dat men enorm veel geld verdient aan deze olieconsumptie in combinatie met de huidige hoge olieprijzen.
  En de waterkwaliteit? Die verslechtert door afstroming van mineralenrijk water uit de natuurgebieden. En dit wordt voor een groot gedeelte veroorzaakt door hogere plantengroei en bladmassa als gevolg van hogere CO2 ( uitgestoten door alle verbrandingsmotoren) waardoor meer rotting (methaan/ammoniak) en nitraatvorming plaatsvindt.
  Over rechtsongelijkheid gesproken, bah wat een hyprocriet kikkerlandje.

 • no-profile-image

  melkboer

  Klopt helemaal Jan. En onderschat niet de produktie van rioolgas in ons rioleringsstelsel en (natte) natuurgebieden. En dan maar roepen dat de methaanuitstoot bij de landbouw moet dalen ondanks dat deze gehalveerd is.

 • no-profile-image

  r

  het was te verwachten, net nu de mestmarkt weer in een iets rustiger vaarwater komt, wordt er weer een nieuw mestprobleem gecreeerd, en die akkerbouwers maar lachen, maar ik denk dat hun dat lachen wel zal vergaan met een paar jaar, want de kosten zijn gewoon niet meer op te brengen in dit land. Ik denk er sterk over om dit klotenland te verlaten met alle stompzinnige regels en wetten, je mag hier gewoon niets verdienen, en altijd wordt de melkveehouderij de hand boven het hoofd gehouden, wij hebben nog nooit ergens subsidie voor gekregen, en mogen geen meer mest op het land doen.
  Maar het zal wel weer doorgaan die lagere mestnormen, en ik hoop dat er over een aantal jaren niets meer groeien wil, dan komen ze er vanzelf wel achter die kloten ambtenaren, het wordt tijd dat ereens een stelletje opgeruimd worden.

 • no-profile-image

  melkboer

  Laat ons eens beginnen bij het begin. Als de overheid de door hun vergunde lozingen mag uitsluiten van maatregelen, dan is het logisch dat andere sectoren de dupe worden.
  Simpel gezegd; als mijn buurman de wettelijke toegestane hoeveelheid mest uitrijd op mijn perceel,en ikzelf doe dit ook nog eens op hetzelfde perceel, dan is het logisch dat de norm overschreden wordt. En zo is het ook met het oppervlaktewater. Anderen dumpen en zorgen voor vervuiling wat niet meegeteld hoeft te worden en de landbouw moet zorgen dat de normen niet overschreden worden. Dit nog los van de vervuiling wat via andere lidstaten ons land binnenstroomt. Nogal logisch dat de landbouw dan moet inleveren als de rest niet meetelt.
  Maar wel zéér onterecht.

 • no-profile-image

  koeienboer

  Europa zou de excretienormen voor (melk)vee eens onder de loep moeten nemen. Er zijn niet voor niets zoveel bedrijven die voordeel heben met bedrijfsspecifieke excretie. Dit is toch weer een teken dat er iets niet helemaal goed is met de normen in het boekje. In frankrijk heeft men namelijk geen derogatie, maar wel lagere excretienormen voor het vee. Hierdoor komen ze uiteindelijk voordeliger uit dan Nederland. Het systeem zoals het nu is, is zo krom als een hout.

 • no-profile-image

  Piet

  Soms vraag ik me wel af wat Verburg allemaal wil bereiken, ze pakt de boeren soms eerder aan dan dat ze er voor door het vuur gaat!

Laad alle reacties (43)

Of registreer je om te kunnen reageren.