Home

Achtergrond 5 reacties

Verburg houdt zich buiten kwestie melkprijs

Tegen de wens van een Kamermeerderheid bemoeit minister Verburg zich niet met de melkprijs.

De fracties van SP, CDA en PvdA –samen een meerderheid in de Tweede Kamer- vroegen de minister vanochtend in te grijpen in de winkelprijs voor zuivelproducten. SP-er Polderman vroeg om de instelling van een minimumprijs, CDA-er Atsma om een verbod op verkoopprijzen beneden de kostprijs, en PvdA-er Waalkens om een verbod op stunten.

Minister Verburg voelt zich daar niet toe geroepen. Met verwijzing naar de collega van Economische Zaken zei ze dat het niet aan de regering is om in te grijpen.

Polderman had zich al geërgerd aan een brief van de minister aan de Kamer over de melkprijsacties waarin ze schreef dat ze geen rol voor zich zelf ziet weggelegd. "Ik beschouw dat als een ontslagbrief aan Majesteit", zei de SP-er. "Minister, waarom zit u hier nog."

Verburg verklaarde dat melkveehouders hun ongenoegen over de melkprijs binnen de coöperaties moeten aankaarten via de ledenraden en Raad van Commissarissen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  CDA heeft de mond vol van rentmeesterschap en solidariteit, maar alleen als het ze zelf goed uitkomt. De supermarkten buitten de landbouw al jaren uit en het CDA staat erbij en kijkt ernaar

 • no-profile-image

  een boze boer

  daarzo in den haag weten ze het allemaal het beste en door de regeltjes van tegen woordig gaat de kostprijs omhoog ik vind dat ze nu dan ook in den haag nu hun verantwoordelijkheid moeten nemen en de veehouders een fatsoenlijke prijs voor de melk moeten geven ik vind het heel kinderachtig om nu te zeggen dat ze er niks mee willen te maken hebben.

 • no-profile-image

  T de Jong

  Drie goede ideeen van de politiek maar Min Verburg verwijst door naar de cooperaties.Waren het niet de NZO en LTO die de minister onder druk hebben gezet om te lobbyen in Brussel voor quotemverruiming? Vanuit de fabrieken gezien juist want ze hebben de capaciteit. De markt is er en de marge pakken ze wel.De boeren melkprijs zal dan wel omlaag moeten. Daarmee laken de cooperaties hun eerste opdracht namelijk een zo goed mogelijke melkprijs voor de leden leveranciers. Ik denk dan ook dat de boeren terecht voor de poorten van hun cooperaties hebben gestaan want wie vraagt om quotumverruiming, vraagt om een lagere melkprijs voor de boer.

 • no-profile-image

  boer met 1 pet

  Weg sturen dat mens. Ze zit er toch voor de boeren? Laat ze anders maar een wijze commissie instellen, met daarin een aantal bekwame mensen om onderzoek te doen naar de minimumprijs voor melk die nodig is om het platteland te behouden. Als zij al niet iets wil doen waar de meerderheid om vraagt, hoe moeten boeren dan in hun cooperatie iets onder de aandacht brengen?

 • no-profile-image

  gerrit

  Verburg moet zich ook helemaal niet bemoeien met de melkprijs want daar hebben we onze cooperaties voor en die moeten het uit de markt halen. Verburg zit er voor de landbouw om goede randvoorwaarden te scheppen en te behouden voor de Nederlandse land- en tuinbouw.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.