Home

Achtergrond 189 x bekeken

Verburg houdt vergoeding bij natuur op afstand

Bedrijven die door natuurbelangen worden belemmerd zullen niet gauw schadevergoeding ontvangen.

"Daar moeten we niet aan toe komen", zei minister Verburg (LNV) vandaag in de Tweede Kamer. In de afronding van een wijziging van de Natuurbeschermingswet vroegen fracties van ChristenUnie, SGP, VVD en CDA in welke situaties bedrijven een schadevergoeding ontvangen wanneer natuurbelangen verdere ontwikkeling in de weg staan. De wet biedt daarvoor mogelijkheden.

De minister houdt die schadevergoeding zo ver mogelijk op afstand. "Het is niet goed op voorhand een vergoeding toe te zeggen. Laten partijen die de beheerplannen maken voor de natuurgebieden zich tot het uiterste inspannen om schade te vermijden". De minister sprak over winwinsituaties waarbij belangen van natuur en landbouw te verenigen zijn.

In de wijziging van de Natuurbeschermingswet wordt het bestaand gebruik vrijgesteld van vergunningplicht.Een meerderheid van de Tweede Kamer gaat daarmee akkoord. Alleen SP en PvdD zijn tegen. De PvdA aarzelt omdat de wetswijziging naast het bestaand gebruik gelijktijdig een paar andere zaken regelt waarmee de PvdA net niet eens is. Dat zou er toe kunnen leiden dat de PvdA toch tegen het voorstel stemt, aldus Kamerlid Lutz Jacobi. Daarmee ontstaat een breuk in de regeringscoalitie met CDA en ChristenUnie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.