Home

Achtergrond 208 x bekeken 1 reactie

Verburg achter schermen actief in castratiekwestie

Minister Verburg van landbouw gebruikt achter de schermen haar invloed om de impasse rond de vergoeding van het verdoofd castreren te doorbreken.

Dat zei de minister tijdens de jaarvergadering van de NVV in het Gelderse Voorthuizen. Verburg heeft in november als ondersteuner de verklaring van Noordwijk ondertekend, evenals de Dierenbescherming.

Waarschijnlijk gaan supermarktorganisatie CBL en COV (Centrale Organisatie voor de Vleessector) volgende week om de tafel om te bekijken hoe de vergoeding voor zeugenhouders nu geregeld kan worden. Marc Jansen, hoofd consument en kwaliteit van CBL weerspreekt het beeld dat de supermarkten niet zouden willen betalen voor het verdoofd castreren.

Jansen: "Wij willen betalen, en dat hebben we ook altijd gezegd. Het meningsverschil gaat over de manier waarop dat gebeurt."
Het CBL wil de vergoeding via het normale handelsmechanisme laten toekomen aan de zeugenhouders, de sector wil dat via een fonds doen waaruit de zeugenhouders hun investering vergoed krijgen.

Volgens Jansen hebben ook andere partijen die in principe vlees van verdoofd gecastreerde varkens willen afnemen, geen behoefte aan een apart fonds waaruit de meerkosten zouden worden vergoed. Het gesprek tussen CBL en COV zal dan ook gaan over de mogelijkheden om zo’n fonds op te richten, en over het beheer van zo’n fonds.

Ook de Dierenbescherming volgt de ontwikkelingen kritisch. De organisatie heeft de hoop nog niet helemaal opgegeven dat er voor 1 juli toch nog een definitieve oplossing zal zijn.

Eén reactie

  • no-profile-image

    frotter

    geen fonds; dan ook niet verdoofd castereren. Niet weer 2 cent bij de prijs en na een aantal weken deze in een dalende markt weer eraf halen. Wij weten ondertussen hoe men werkt. De varkenshouder wil deze keer het gelag NIET betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.