Home

Achtergrond 222 x bekeken 7 reacties

Vele miljoenen voor boeren Afrika

De Europese Commissie wil een enorm bedrag aan overgebleven EU-landbouwgeld van 2008 besteden voor de voedselcrisis in ontwikkelingslanden.

Het gaat potentieel om honderden miljoenen euro's, die anders zouden terugvloeien naar nationale schatkisten. Het eenmalige bedrag is bestemd voor de aankoop van zaden en kunstmest, zodat boeren in vooral Afrika meer voeding kunnen telen. Dat moet de honger stelpen bij armen die de steeds duurdere gewassen niet meer kunnen betalen.

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft dat donderdagavond gemeld aan de regeringsleiders van de EU-landen.
Een eerste opzetje voor dit plan stuitte vorige maand op zwaar verzet van ministers van Landbouw van de 27 EU-landen. Onder meer minister Gerda Verburg geeft de voorkeur aan haar eigen plan voor structurele projecten samen met minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rtjoonk@hotmail.com

  de boeren in die gebieden krijgen dat geld nooit te zien, want eerst gaat er een hoop geld naar de ambtenaren en het andere geld wordt gebruikt voor aankoop van wapens.
  jammer!

 • no-profile-image

  boerin

  ja miljoenen over en weg schenken die hap.kijk eerst een om en probeer eerst eens je eigen boeren overeind te houden.er zijn ook boeren die geen enkele toeslagen krijgt van de eu kas en zich op de vrije markt bevinden en ander kun je het geld ook bewaren als er nog slechtere tijden aanbreken.maar dat zal voor die amtenaren een zorg zijn hun salaris staat elke maand mooi bijgeschreven.ze moeten eerst eens flink honger krijgen hier in de eu dan krijgen de boeren pas respect.

 • no-profile-image

  gert

  de dictators en de corrupte ambtenaren wrijven zich nu al in handen ,willen er graag een graantje of nog meer van meepikken

 • no-profile-image

  Marskramer

  Jammer dat de EU geen visie heeft. Of het probleem nu een tekort aan brandstof en voedsel is, of dat het om ontbossing, erosie en het uitsterven van soorten gaat, het echte probleem is bevolkingsgroei. Daarom, alleen landen assisteren welke op zijn minst een concreet beleid hebben om de bevolkingsgroei te temperen. De rest werkt averechts en vergroot alleen de problemen over 10-20-30 jaar.

 • no-profile-image

  gert

  in zimbabwe weten ze er wel raad mee

 • no-profile-image

  gert

  voedselhulp werkt verslavend,in afrika ontbreekt het aan management,zie zimbabwe,als in afrika een boer een goede oogst heeft moet hij die delen met de familie die zich niet inspannen,dit werkt demotiverend

 • no-profile-image

  Wilbrord Braakman

  Financiële hulp bieden voor landbouw in Afrika is alleen zinvol wanneer locale gemeenschappen kunnen aantonen dat het aan zinnige investeringen en kosten wordt besteed. hoe kunnen zij met kunstmest omgaan, wanneer dat voor het eerst wordt gebruikt? En welk een gevolgen heeft dat financieel en agricultuur kwalitatief op langere termijn?
  Investeren in scholing en democratische gemeenschapszin moet hieraan in veel situaties vooraf gaan. Wanneer leiders van boerencoöperaties inzicht hebben dat een financieringskrediet hun goed op weg zal helpen kan zulk een steun van waarde zijn. Dit kan niet door de EU worden "geregeld." Laat minister Koenders en de zijnen dat maaar doen. Al is dit voor hen ook een grote opgave.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.