Home

Achtergrond 377 x bekeken 5 reacties

Vangen en doden grauwe gans op Texel mag

Het vangen en doden van grauwe ganzen op Texel mag. Dat oordeelde de voorzieningenrechter in Haarlem vandaag.

Volgens de rechter heeft de provincie Noord-Holland terecht een ontheffing verleend aan Duke Faunabeheer om de dieren te doden. De Faunabescherming was naar de rechter gestapt om een verbod af te dwingen op het doden van de Texelse ganzen.

Waarom de rechter het doden van grauwe ganzen op het Waddeneiland toestaat, is nog onbekend. De motivatie van het vonnis volgt binnenkort.

De provincie vindt het geoorloofd om ganzen te doden op Texel, omdat de dieren grote schade toebrengen aan landbouwgewassen en bijzondere graslanden op het eiland. In 2007 bedroeg de schade aan de landbouw 91.000 euro.

Op Texel zijn 's zomers tussen de 7000 en de 10.000 ganzen. In de winter verdubbelt dat aantal door de komst van overwinterende ganzen. De populatie groeit jaarlijks met meer dan 20 procent. Op het eiland zijn geen vossen of andere natuurlijke vijanden van de gans.
De ontheffing voor het doden van de dieren geldt voor de periode van 2 tot en met 30 juni. Er mogen naar schatting zo'n 6000 ganzen op Texel worden gedood. Doel is om het aantal broedparen terug te brengen tot tweehonderd.

De Faunabescherming is van mening dat het doden van de dieren geen soelaas biedt, omdat ganzen van elders de plaats van de gedode dieren innemen. Bovendien bestaat er volgens deze organisatie geen verband tussen de aantallen ganzen en de schade aan de landbouw.

Voor de rest van de provincie, met uitzondering van het gebied rond Schiphol, geldt er wel een verbod op het doden van ganzen. De voorzieningenrechter in Haarlem verbood dit vorige week.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  e.

  Als de plek van de gedode ganzen opgevuld wordt door ganzen van elders moeten ze daar ook maar afgeschoten worden. Dan zijn er kennelijk veel te veel. Bovendien een lekker stukje gans gaat er altijd wel in. Dieren in dienst van de mensen en niet andersom.

 • no-profile-image

  Bert

  Toch jammer dat de grauwe gans niet naar de rechter kan stappen en de mens kan aanklagen voor de schade die hij aan de ganzenpopulatie toebrengt. Het is nog maar 30 jaar geleden dat de grauwe gans een beschermde diersoort in Nederland was. Door die stomme kutboeren gaan we weer naar die tijd terug. Egoisten die alleen maar naar hun eigen portemonnee kijken.

 • no-profile-image

  piet

  Goede zaak! Nu nog een ontheffing voor de rest van Nederland!!
  En laat de faunabescherming maar bewijzen dat er geen verband is tussen het aantal ganzen en de schade...

 • no-profile-image

  dirk

  Eenhele goede uitspraak van de rechter En wat de faunabescherming ik roep u op om mee te helpen betalen aan de schades die de ganzen aan richten en doe dat een jaar lang En niet zoals nu gebuert alles willen beschermen en er niets tegen over zetten of anders gezegd bepaalde groepen bewust opzadelen met de schades

 • no-profile-image

  Arend

  Toch jammer dat er nog maar zo weinig mensen in nederland overgebleven zijn met genoeg gezond verstand die inzien hoe de problemen aangepakt moeten worden.Het komt in eerste instantie door al die stomme kutambtenaren en alternatieve groene linkse milieuridders en geitenwollensokkendragers dat nederland naar de kloten word geholpen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.