Home

Achtergrond 169 x bekeken

VS: Mugabe geeft alleen voedsel aan achterban

President Robert Mugabe van Zimbabwe misbruikt de voedselhulp voor de verkiezingen. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur in het Afrikaanse land vrijdag gezegd. Mugabe zou alleen zijn eigen achterban van voedsel voorzien.

Mugabe besloot deze week alle hulporganisaties de deur te wijzen tot aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 27 juni, zodat veel mensen geen gebruik meer kunnen maken van voedselhulp en afhankelijk worden van Mugabe.

Miljoenen Zimbabwanen lijden honger door het economisch wanbeleid van Mugabe. Honderdduizenden worden gevoed door hulporganisaties. De erbarmelijke financiële staat waarin het land in zuidelijk Afrika verkeert, maakt voldoende import van voedsel echter onmogelijk.

De Zimbabwaanse regering maakte vrijdag bekend dat alle buitenlandse non-gouvernementele organisaties (ngo's) die in het land actief willen zijn, zich opnieuw moeten accrediteren. De ngo's moeten bovendien beloven zich niet met de binnenlandse politiek te bemoeien.

Europees Commissaris Louis Michel (ontwikkelingswerk) riep Zimbabwe vrijdag op de schorsing van de buitenlandse hulporganisaties onmiddellijk op te heffen. "Ik ben zeer bezorgd als ik denk aan de honderdduizenden mensen die afhankelijk zijn van de hulp van de Europese Commissie en andere organisaties. Hun toekomst is nu nog onzekerder. Het is belangrijk dat hulpverleners ongebonden en veilig kunnen werken om de meest kwetsbaren te helpen'', aldus Michel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.