Home

Achtergrond 178 x bekeken 6 reacties

VN-top: honger halveren tot 2015

Op de wereldvoedseltop in Rome is gisteren overeenstemming bereikt over een slotverklaring. Daarin beloven de deelnemende VN-landen de honger in de wereld tot 2015 te halveren.

Ook is afgesproken dat voedsel niet mag worden gebruikt als politiek of economisch wapen. Minister Bert Koenders(Ontwikkelingssamenwerking) is verheugd dat er een verklaring is.

"De landbouw is een wereld van tegenstellingen tussen import en export, stedelingen en het platteland. Nu is er consensus tussen 191 landen, er zijn plannen en projecten'', aldus Koenders vanuit Rome.

De slotverklaring stuitte op kritiek van Argentinië, Venezuela en Cuba. Die Latijns-Amerikaanse landen hekelen dat de slotverklaring geen echte maatregelen zou bevatten om de honger uit de wereld te helpen. Ook Koenders zegt de uitvoering kritisch te volgen.

De slotverklaring roept op tot "urgente en gecoördineerde actie'' om de negatieve consequenties van de gestegen voedselprijzen te bestrijden in de "kwetsbaarste landen''.

Niet alleen vanuit Latijns-Amerika, maar ook vanuit een EU-land kwam kritiek. Volgens de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini is de verklaring tamelijk afgezwakt "vergeleken met de oorspronkelijke ambities''.

Tot de omstreden punten tijdens de meerdaagse bijeenkomst in het gebouw van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN behoren de biobrandstoffen en hun effect op de voedselvoorziening in de wereld. In de slotverklaring wordt het probleem omzeild door te stellen dat er sprake is van "uitdagingen en mogelijkheden'' en dat de kwestie van de biobrandstoffen nader bestudeerd moet worden.

Donoren hebben in de loop van de top circa 6,5 miljard dollar (4,1 miljard euro) extra beloofd voor de strijd tegen de honger, zo maakte FAO-topman Jacques Diouf donderdag bekend. Onder de donoren zijn Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Japan, Venezuela en Koeweit.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  nederland ondertekent braaf de slotverklaring,en gaat rustig door met de aanleg van natuur op goede landbouwgrond,EHS,NATURA 2000,polders onder water zetten,de EU met biodioversiteit.

 • no-profile-image

  huib rijk

  ik lees op deze site vaak reacties dat overbevolking een belangrijke oorzaak is van honger en dat ontwikkelingshulp dit alleen in stand houdt. welnu: overbevolking wordt veroorzaakt door armoede. Armoedevermindering lijdt dan ook niet tot meer maar tot minder overbevolking. Dat vraagt om ander beleid in arme landen, maar het hangt ook samen met het beleid van de rijke landen. Niet alleen op landbouwbeleid, maar met name ook op industriebeleid. Bewerkte producten hebben een hoger invoertarief dan onbewerkte (tariefescalatie), waardoor arme landen de kans ontnomen wordt om aan hun eigen producten extra te verdienen. De hoeveelheid geld die arme landen dit kost zijn ongeveer tien keer zo groot als de bedragen aan ontwikkelingshulp.

 • no-profile-image

  Arend

  wie niet werkt zal niet eten te beginnen in den haag en brussel

 • no-profile-image

  gert

  hoe moet het met Zimbabwe,somalie ,noord korea,birma en andere dictorale regimes ?

 • no-profile-image

  linda

  honger halveren? het taboe om overbevolking aan te kaarten moet eens doorbroken worden. de enige ontwikkelingshulp die de honger uitbant is anticonceptie.

 • no-profile-image

  Johan

  Voedsel crisis? Er moet terecht meer betaald worden voor het voedselpakket en hogere prijzen zorgen voor meer produceren, wat ook gebeurt. Voor de volkeren die het kunnen betalen is er geen voedselcrisis. Volkeren die het niet kunnen betalen zullen hun eigen voedsel moeten produceren of goederen en diensten in de markt zetten waar mee ze winst behalen om voedsel te kopen.
  Het idiote ontwikkelingshulp model die elk volk dat er om bedelt een "free meal" verstrekt leidt tot onbeheersbare overbevolking van volkeren en landen die die incapable zijn hun eigen mondjes te voeden. Dat is al 30-40 jaar aan de gang en gaat van kwaad tot erger.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.