Home

Achtergrond

Tweede Twinlight-kas in aanbouw

Trostmatenteler Jack Groenewegen bouwt momenteel een Twinlight-kas in De Lier. Hiermee heeft kassenbouwer P.L.J. Bom de tweede Twinlight-kas verkocht.

Een Twinlight-kas is extra hoog. De kas bij Groenewegen heeft een kolomhoogte van 7.10 meter en tralies van 8 meter, de vakmaat is 5 meter. De kas wordt 6 hectare groot. In de Twinlight-kas bestaan de verticale kaskolommen uit een vakwerk in plaats van de traditionele rechthoekige kolom. De vakwerkkolom loopt van het midden naar onder taps toe waardoor de kolom onder aan niet breder is dan de betonpaal waar hij opsteunt.

Volgens Bom Kassenbouw levert de kas meer licht op door de vakwerkkolom en minder materiaalgebruik en coatingskosten. De Twinlight-kas wordt volgens de kassenbouwer interessant wanneer de kolomhoogte 7 meter of meer is. De meeste kassen die nu gebouwd worden hebben een kolomhoogte van 6 meter.

Bom Kassenbouw introduceerde vorig jaar op de Horti Fair de Twinlight-kas. Bij komkommerteler Frank van Lipzig in Grubbenvorst werd vorig jaar de eerste kas gebouwd en hij doet nu de eerste ervaringen ermee op. De kas bij Van Lipzig is bijna negen hectare groot en heeft tralies van 12.80 meter.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.