Home

Achtergrond 202 x bekeken

Tweede Kamer wil duidelijkheid bij Natura 2000

De Tweede Kamer wil een einde aan onzekerheid over de vergunningplicht voor ondernemers in en rond Natura 2000-gebieden. De Kamer is het in meerderheid eens met het voorstel de vergunningplicht te versoepelen totdat er beheerplannen zijn. De bewijslast wordt hiermee omgedraaid: bestaand gebruik kan nu doorgaan tenzij er reden is om in te grijpen.

Natura 2000 is een samenhangend EU-netwerk van beschermde natuurgebieden. Het Nederlandse beleid moet aansluiten op de EU-regels en daarom wil minister Verburg, die ook over de natuur gaat, de Natuurbeschermingswet wijzigen. Het belangrijkste doel is om een einde te maken aan de onzekerheid bij ondernemers of zij vergunningplichtig zijn voor activiteiten in en om Natura 2000-gebieden. Tijdens het kamerdebat is PVV’er Graus tegen de bemoeienis van de EU, terwijl andere woordvoerders vragen naar de gevolgen van het voorstel van de minister voor het bestaand gebruik.

Bestaand gebruik
Bestaand gebruik in en rond natuurgebieden kan doorgaan, tenzij er reden is om in te grijpen. Die omkering van de bewijslast betekent een versoepeling van de vergunningplicht. Dibi (GroenLinks) en Ouwehand (PvdD) vinden dat de kwetsbare natuur hiervan de dupe is. Als het echter aan Jager (CDA) ligt, hoeven ondernemers ook geen vergunning meer aan te vragen voor bestaand gebruik wanneer de nieuwe beheerplannen worden vastgesteld. Snijder (VVD) en Van der Vlies (SGP) sluiten zich daarbij aan.

Verstoring
In het voorstel van Verburg zijn alleen ‘significante’ verstoringen vergunningplichtig. Omdat de minister naar de mening van Jacobi (PvdA) te weinig rekening houdt met de cumulatie van bestaande verstoringen, wil het Kamerlid het woordje ‘significant’ schrappen. Maar dan moeten ondernemers voor elk ‘wissewasje’ een vergunning aanvragen, betogen Snijder (VVD) en SGP’er Van der Vlies. Op de vraag van veel woordvoerders wat ‘significant’ precies inhoudt, antwoordt Verburg dat specifieke kenmerken van het gebied daarbij een belangrijke rol spelen.

Wachten
Waarom wacht de minister niet op de evaluatie van de natuurwetgeving of de beheerplannen voor de Natura 2000-gebieden binnen enkele jaren komen? Polderman (SP), Ouwehand en Dibi vinden het voorstel om de Natuurbeschermingswet nu te wijzigen voorbarig. Maar net als minister Verburg zijn Cramer (ChristenUnie) en Jager van mening dat er ook in de tussenperiode zekerheid moet zijn voor ondernemers die in of bij natuurgebieden wonen. “Het dossier ligt er al veel te lang” zegt de minister. Het debat gaat verder in week 25.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘Natura 2000’

Meer informatie Tweede Kamer, 12 juni 2008: Meer duidelijkheid voor ondernemers in natuurgebieden

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.