Home

Achtergrond

'Tuinbouw kan bijdragen in voedselcrisis'

De Nederlandse tuinbouw kan met zijn kennis over zaadveredeling een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van de voedselcrisis in de wereld.

Dat denkt Nico Koomen, voorzitter van de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR). Nederland is niet trots genoeg op de eigen tuinbouwsector, vindt Koomen. "We hebben de meeste kennis over tuinbouw in de wereld, maar Nederlanders zien de sector als iets vanzelfsprekends.''

Nederlandse tuinbouwbedrijven spelen bijvoorbeeld wereldwijd een belangrijke rol op het gebied van ontwikkeling van gewassen die geschikt zijn voor droogtegevoelige, zoute en voedingsarme gronden. Het ontwikkelen van deze gewassen kan volgens Koomen het tekort aan voedsel tegengaan, dat de laatste tijd gezorgd heeft voor wereldwijd flink oplopende voedselprijzen. "Tuinders kunnen rassen introduceren die langer bewaard blijven en een hogere productiviteit hebben.''

"Nederlandse zaadveredelaars speelden voor de val van de Berlijnse muur al een rol bij de verhoging van de productiviteit van gewassen in Oost-Europa'', vertelt Koomen. "Hierdoor kon een hectare grond met de juiste zaden zo'n tachtig tot negentig ton kool opleveren. Dat is twee tot drie keer de gebruikelijke opbrengst. De tomatenteelt onder glas is nog productiever. Een hectare grond kan jaarlijks zelfs het viervoudige aan tomaten opleveren.''

Ook tuinbouwondernemer Simon Groot, die ruim 25 jaar geleden het zaadveredelingsbedrijf East-West Seed Group oprichtte, ziet een rol voor zijn beroepsgroep in de voedselcrisis. "Ik heb mij eraan geërgerd dat de tuinbouw nergens wordt genoemd in het debat'', zegt Groot. Zijn bedrijf betrad ruim twee decennia geleden de Zuidoost-Aziatische markt en is recent begonnen met handel in Tanzania.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.