Home

Achtergrond 166 x bekeken

Tsvangirai wil actie tegen Mugabe

De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai heeft om actie tegen het regime van president Robert Mugabe in Harare gevraagd.

Hij zei in een woensdag in de Britse krant The Guardian gepubliceerd interview dat Zimbabwe instort indien de wereld niet te hulp schiet.

Hij vroeg de Verenigde Naties het niet bij een verbale veroordeling van de politiek van Mugabe te laten. ”Deze dictator moet volkomen worden geïsoleerd en bevolking van Zimbabwe moet dan worden beschermd door een gewapende macht,” aldus Tsvangirai. Het zou een vredesmacht moeten worden die ”het volk afschermt van de onderdrukkers”.

Tsvangirai staakte zijn pogingen de tweede ronde van de presidentsverkiezingen komende vrijdag te winnen. Hij week zondag uit naar de Nederlandse ambassade in Harare uit vrees voor arrestatie.

De inmiddels 84-jarige Mugabe is al sinds 1980 aan de macht. Hij verloor zelfs volgens de uitslagen van zijn frauduleuze regime de eerste ronde van de presidentsverkiezingen eind maart. Het regeringsapparaat van Mugabe ontketende vervolgens een gewelddadige campagne tegen de aanhang van Tsvangirai waarbij veel slachoffers zijn gevallen. De Veiligheidsraad van de VN veroordeelde dat in de nacht van maandag op dinsdag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.