Home

Achtergrond 183 x bekeken

Tsvangirai hoopt op onderhandelingen

De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai hoopt met president Robert Mugane te kunnen onderhandelen over een nieuwe grondwet en nieuwe verkiezingen.

Hij zei dit tegen Britse media in zondag gepubliceerde vraaggesprekken.

Tsvangirai sloot niet uit dat Mugabe ceremonieel staatshoofd blijft wanneer een regeling met zijn regime en partij wordt getroffen.

De herverkiezing van Mugabe vrijdag wordt vrijwel nergens serieus genomen. Tsvangirai won de eerste ronde van de presidentsverkiezingen eind maart en zag na een gewelddadige campagne van Mugabes regeringsapparaat af van deelname aan de tweede ronde vrijdag.

De parlementsverkiezingen won Tsvangirai's Beweging van Democratische Verandering (MDC) in maart. Hij zei dat hij met de meerderheid van de MDC in het parlement Mugabe hoopt te kunnen dwingen te onderhandelen over een machtsoverdracht. Tsvangirai gaat er van uit dat dit lukt, wanneer de internationale steun blijft voorduren. De 84-jarige Mugabe regeert al sinds 1980.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.