Home

Achtergrond 256 x bekeken

Trojan: geen tijdslimiet aan natuurdoelen

De Vogel- en Habitatrichtlijn (VHR) schrijven geen datum voor, waarop bepaalde natuurdoelen moeten worden gehaald.

Dat is een van de conclusies van de werkgroep-Trojan. De werkgroep heeft in opdracht van minister Gerda Verburg gekeken naar de relatie tussen stikstof en ammoniak en de gebieden die onder de bescherming van de VHR vallen, de zogeheten Natura 2000-gebieden. Vandaag zijn de resultaten gepresenteerd.

"De richtlijnen stellen geen tijdslimiet aan het verwezenlijken van instandhoudingsdoelstellingen en de hersteldoelstellingen", aldus het rapport. Er is slechts één voorwaarde: de natuur mag niet achteruitgaan. Het is derhalve mogelijk om maatregelen te faseren, aldus Trojan. "Weet u hoe lang mos erover doet om te groeien?", luidde zijn retorische vraag.

Het aantal hectares te beschermen natuur volgens de VHR, die grotendeels overlapt met de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), ligt volgens Trojan "min of meer vast". Alleen de definitieve aanwijzing moet nog plaatsvinden. Wijzigingen gaan nu eerder over vierkante meters dan over hectares, aldus Trojan.

Lees ook Trojan adviseert ruimer toetsingskader ammoniak

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.