Home

Achtergrond 266 x bekeken

Trekkerfabrikant onderuit na kostprijsalarm

Trekkerfabrikant Case New Holland (CNH) verloor in de afgelopen week bijna 16 procent van zijn beurswaarde. De trekkerfabrikant is dit jaar veruit de slechtst presterende onderneming in de AgD-beursindex.

In het afgelopen half jaar verloor de onderneming bijna de helft van haar beurswaarde. Aanleiding voor de koersval bij CNH deze week vormde de maatregel die het concern wil treffen om de sterk stijgende staal- en energiekosten het hoofd te bieden. Een toeslag van 5 procent op de prijs moet het concern weer meer armslag geven. Dit kostprijsalarm veroorzaakte ook dalende koersen bij de concurrenten John Deere en Agco (Fendt en Massey-Ferguson).

Een fikse afstraffing was er ook voor agriconcern Bunge, die concurrent Corn Products International gaat overnemen. Het nieuws - met name de prijs die er voor wordt betaald - deed de dagkoers ruim 9 procent dalen. Monsanto kreeg ook een oorvijg op de beurs. De reden daarvan moet gezocht worden in winstnemingen. De omzet in het laatste kwartaal viel weliswaar lager uit dan analisten voorspelden, maar de winst was beter.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.