Home

Achtergrond 1 reactie

Timmermans vreest onderhandelingspositie in EU

Als de Tweede Kamer een zogenoemd behandelingsvoorbehoud invoert voor wetgevingstrajecten in Brussel, wordt Nederland niet meer serieus genomen bij onderhandelingen.

Dat zei staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) dinsdagochtend vroeg tijdens een nachtelijk debat in de Tweede Kamer over het Europese Hervormingsverdrag.

De staatssecretaris reageerde hiermee op een voorstel van de VVD dat wordt gesteund door alle oppositiepartijen. Het behandelingsvoorbehoud houdt in dat de Eerste en de Tweede Kamer kunnen bepalen dat ministers een wetsvoorstel in Brussel pas mogen tekenen als beide Kamers zich hierover hebben gebogen. CDA en PvdA zijn hier tegen. Coalitiegenoot ChristenUnie zou dit voorstel aan een meerderheid kunnen helpen. De partij ziet er wel iets in, maar vraagt zich af of dit wel in een wet geregeld moet worden. Timmermans vindt van niet.

Volgens Timmermans werkt het voorstel averechts als de Kamers niet op tijd zijn met de behandeling van een voorstel uit Brussel. ”Als mijn collega’s in Brussel weten dat ik niet kan instemmen met een richtlijn in de raad, dan ben ik geen gesprekspartner voor ze. Dan zullen ze proberen een meerderheidte halen zonder mij.”

Dat kan volgens hem betekenen dat er een voor Nederland slecht besluit genomen wordt. Zet hij wel zijn handtekening, dan handelt hij in strijd met de Nederlandse wet. ”Dat kan toch niet?” De oppositiepartijen overwegen het amendement aan te passen. Woensdagmiddag praat de Kamer door over de kwestie.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    .

    Als ik het alleen recht zou hebben inde bauernverband dan zou ik er voor zorgen dat ieder voorstel van Nederland over de agrarische sector geblokeerd wordt. De lto heeft blijkbaar het meeste invloed en als die invloed uitwerking heeft op het europese beleid is dat goed fout voor de totale agrarische sector in europa. En nu heeft de lto en ook het kabinet veel gezichts verlies geleden en neemt men die waarschijnlijk als kleinkikker landje totaal niet meer serieus.

Of registreer je om te kunnen reageren.