Home

Achtergrond

'Tienduizenden dupe van problemen huurtoeslag'

De Woonbond vreest dat tienduizenden huurders in de knel komen door problemen met de huurtoeslag.

De totale uitgaven aan de huurtoeslag stegen in 2006 en 2007 met honderden miljoenen. Het ministerie van Wonen en Wijken gist naar de oorzaak van de overschrijdingen.

Tot en met 2005 liep de aanvraag voor huursubsidie via de verhuurder. Die moest invullen hoe hoog de huur bedroeg waarover de subsidie werd aangevraagd. Sinds 2006 moeten huurders zelf de formulieren invullen.

Directeur Ronald Paping van de Woonbond vreest dat een deel van de huurders daarbij fouten heeft gemaakt waardoor zij te veel huurtoeslag hebben ontvangen. Omdat een deel van de huurtoeslagen over 2006 nog niet is afgewikkeld door de Belastingdienst, kan de terugvordering flink oplopen.

Paping wil daarom een betalingsregeling voor mensen die tegen een hoge terugvordering aankijken. Hoewel de verkeerd ingevulde formulieren de huurders te verwijten valt, treft volgens de Woonbond-directeur ook de Belastingdienst schuld.

De inspecteurs hebben volgens Paping slecht gecontroleerd of de aangeleverde gegevens wel klopten. Om foute formulieren in de toekomst te vermijden, vindt hij dat verhuurders weer een rol moeten krijgen bij het aanvragen van huursubsidie.

In het voorjaar werd bekend dat over 2007 in totaal 2,3 miljard aan huurtoeslag is uitgekeerd, 170 miljoen meer dan in 2006. In dat jaar, het eerste jaar van de nieuwe manier van aanvragen, was het totale bedrag aan huurtoeslag al sterk gestegen, en wel met 440 miljoen euro ten opzichte van 2005.

De toename is volgens het ministerie van Wonen en Wijken wellicht te verklaren doordat mensen die eerder vergaten huursubsidie aan te vragen, dat de afgelopen jaren wel hebben gedaan. Een andere mogelijkheid is dus dat mensen hun formulier verkeerd hebben ingevuld.
Minister Vogelaar van het departement onderzoekt op dit moment de sterke toename van de huurtoeslag. Eind augustus moet het antwoord er liggen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.