Home

Achtergrond 184 x bekeken

Thuiszorgwerkers bezetten gemeentehuizen

Honderden thuiszorgmedewerkers, ouderen en gehandicapten hebben woensdag met de SP een aantal gemeentehuizen bezet.

Daarmee protesteren ze tegen wat zij de afbraak van de thuiszorg noemen. De SP liet weten bezettingsacties te hebben voorbereid in elf steden: Leiden, Bergen op Zoom, Den Haag, Zoetermeer, Hoorn, Hengelo, Enschede, Borne, Helmond, Weert en Roermond. Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ontwikkeling (WMO) verkeert de thuiszorg in turbulentie.

Gemeenten gaan sinds vorig jaar over de huishoudelijke zorg aan ouderen, zieken en gehandicapten. De thuiszorginstellingen leveren meer dan voorheen lichte huishoudelijke zorg aan cliënten. Op basis van het verleden hadden de instellingen duurder personeel ingehuurd voor zwaardere hulp in de huishouding. Daardoor is een aantal instellingen in financiële problemen geraakt.

Tijdens de bezetting worden aan de verantwoordelijke wethouders symbolisch de 85.000 handtekeningen overhandigd die zijn geplaatst onder de petitie 'Ja tegen goede thuiszorg en Nee tegen duizenden ontslagen'. Het SP-Tweede Kamerlid Agnes Kant was aanwezig bij de actie in Leiden. In de ochtenduren overhandigde Kant de petitie overhandigd aan staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.