Home

Achtergrond 308 x bekeken 8 reacties

'Termijnmarkt voor melk binnenkort van start'

Nederlandse melkveehouders kunnen zich in september of oktober van dit jaar indekken tegen grote prijsschommelingen van melk.

Dan richt eigenaar Albert de Haan van European Milk Exchange in het Noord-Hollandse Beets de eerste Europese termijnmarkt voor melk op.

Het platform voor de nieuwe termijnmarkt voor melk wordt het Inter Continental Exchange (ICE), dat is gevestigd in Londen en het Amerikaanse Atlanta. Het clearing-house, dat de termijnmarktcontracten gaat afwikkelen, wordt ICE-clear in Londen.

De termijnmartktcontracten gelden voor 10.000 liter melk. Melkveehouders kunnen de contracten afsluiten per kwartaal met een maximum van twee jaar. De contracten lopen af aan het eind van de maanden maart, jun, september en december.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  maaslander

  Weer iemand die niets snapt van het principe van termijnmarkt.
  Nogmaals: Je hoeft je melk niet te leveren!! Je gebruikt de termijnmarkt alleen maar om je prijsrisico af te dekken.
  Probeer eens wat marktgerichter te denken.
  Dat coöperatieve denken van melkveehouders is zóó' 1975.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ja, ja nu quotumhandel niet meer lucratief is en op zijn einde loopt zoekt men iets anders. De makelaardij was verheugd met het initiatief. Probleem wordt dat stemmingmakerij ook anderen meetrekt die er met de vingers vanaf blijven. Toch vreemde zaak, in de peiling zag 80% het niet zitten. Toch zet men door. In wiens belang als maar 20 % het zag zitten? Of waren die 20 % van de stemmen uit een andere hoek...........

 • no-profile-image

  op

  Jan en Maaslander, vergeef het die melkveehouders. Het woord prijsrisicos kennen ze net en termijnmarkt is nog een totaal onbekend woord.

 • no-profile-image

  wees verstandig

  Weer iemand die mee wil vreten uit de ruif. Dit is helemaal niet nodig. Gewoon vooraf prijsafspraken maken met de supers. De melkfabrieken zijn toch in dienst van de boeren? De hele verkoop kan er tussen uit. Alle boeren organisaties om de tafel en vooraf prijzen afspreken. We moeten de melk verkopen niet weggeven.

 • no-profile-image

  Jan

  @wees verstanding : ja ja .. "gewoon" prijsafspraken maken met de supermarkten .. zo even met twee vingers in de neus. Schoenmaker blijf je leest. Ik vertel een boer ook niet hoe hij zijn bedrijf runt. Termijnmarkten dien je inderdaad te gebruiken om prijsrisicos af te dekken ... zie ook CME in de VS. Een ander initief wat misschien interessant kan zijn is het CWT programma (zie www.cwt.coop).

 • no-profile-image

  Jan

  sorry .. initiatief ipv initief

 • no-profile-image

  meer

  Beste melkveehouder, die geen melkkoe wil worden, die 80 % snap gewoon niet hoe de termijnmarkt werkt, dus is het logisch dat ze er tegen zijn. Een termijnmarkt dekt prijsrisicos af en kan een heel goed instrument zijn voor boeren om bv een spronginvestering te maken, zonder kapot te gaan. en als je niet mee wilt doen, dan doe je toch gewoon niet mee. Maar het is veels te makkelijk om een termijnmarkt te veroordelen als je er niets van snapt. Its so simple.

 • no-profile-image

  melkboer

  Beste "meer geld", goed ondernemerschap gaat niet samen met iets doen wat je niet snapt. Toch vreemd dat aan 80% niet uit te leggen is dat geld te verdienen valt, toch?
  Valt me trouwens op dat de termijnmarkt bij de lage melkprijzen van afgelopen jaren nooit als "risicodekking" voor de producent/melkveehouder naar voren is gebracht.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.