Home

Achtergrond 188 x bekeken

'Teelt vollegrondsgroenten verdwijnt'

De teelt van vollegrondsgroenten dreigt te verdwijnen uit Nederland door dalende prijzen en stijgende kosten.

Dat stelt Jan Roefs in een interview met het Algemeen Dagblad. Volgens Roefs, voorzitter van de LTO-werkgroep Industriegroenten, worden kunstmest en bestrijdingsmiddelen duurder. Ook voor de pacht moeten telers dieper in de buidel tasten. Roefs betwijfelt of dat goedgemaakt wordt door hogere opbrengstprijzen.

Er vindt daardoor een kaalslag plaats onder groentetelers, meent Roefs. Hij ziet dat veel Nederlandse groentetelers er mee ophouden en overstappen op granen, aardappelen en bieten omdat ze daar een hoger saldo mee realiseren.

Roefs verwacht dat ook de consument nadelen zal ondervinden van het verdwijnen van de groenteteelt uit Nederland. "De kwaliteit en het vakmanschap van de Nederlandse teler zijn erg hoog. Als de teelt hier verdwijnt, komt er groente van mindere kwaliteit en met meer bestrijdingsmiddelen naar Nederland. Die groente is ook nog eens duurder."

Dick Oosthoek, directeur Akker- en Tuinbouw bij de Rabobank, constateert in het AD dat de markt versnipperd is. "Telers kunnen geen vuist maken."

Oosthoek verwacht niet dat alle groenten verdwijnen, maar wel dat sommige telers het moeilijk krijgen. De telers van industriegroenten hebben hogere contractprijzen afgedwongen als gevolg van de gestegen graanprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.