Home

Achtergrond

Tarwe noteert hoger op termijnmarkt EU en VS

De termijnmarkten in de VS en Europa noteren flink hoger voor tarwe.

Chicago steeg gisteren met de maximale stijging. De termijnmarkten in Parijs en Hannover noteren voor het eerst sinds weken weer boven de 200 euro per ton.

De notering op de termijnmarkten stijgt als gevolg van het weer in de VS. Maar deskundigen houden er rekening mee dat de noteringen weer snel kunnen dalen als de verwachtingen veranderen. Want de vooruitzichten zijn nog steeds dat de wereld afstevent op een recordoogst aan tarwe.

De slotnotering voor de decembercontracten op de termijnmarkt in Chicago steeg gisteravond naar $ 9,09 per bushel tarwe (214 euro per ton). Dat is de hoogste slotnotering voor tarwe sinds 18 april. Deskundigen zoeken de oorzaak van de snelle stijging in het weer in de VS. Het regent veel in het Middenwesten. Dat is slecht voor de kwaliteit van de tarwe. Bovendien moeten boeren door de nattigheid het inzaaien van nieuw graan steeds uitstellen. Dat is nadelig voor de opbrengst. Het slechte weer stuwt de slotnoteringen van zowel tarwe, als mais en soja omhoog op de termijnmarkt in Chicago.

De tarwenotering werd verder omhoog geduwd doordat Irak een slechte tarweoogst voorspelt. Het land moet dit jaar 5 miljoen ton tarwe invoeren. Dat is bijna 8 procent van de totale tarweoogst van de VS, die dit jaar wordt geschat op 66 miljoen ton.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.