Home

Achtergrond 1 reactie

TVX-virus blijft nog ongrijpbaar

De bloembollenteelt krijgt geen vat op het TVX-virus (Tulpen Virus X).

Dat beek vadaag op de open middag over tulpenteelt bij onderzoekscentrum Proeftuin Zwaagdijk. TVX is een groeiend en ongrijpbaar probleem in de bollensector, concludeert Martien Geerlings van Bulb Quality Support, dochteronderneming van de Bloembollenkeuringsdienst (BKD), in zijn spreekbeurt.

TVX werd zo’n tien jaar geleden geconstateerd in Japan. Aangezien Japan heeft besloten een nultolerantie te hanteren voor de virusziekte, heeft Nederland een groot probleem in de export. Zeker aangezien meer landen, waaronder Amerika en Canada, geneigd zijn die nultolerantie over te nemen. "Dit is een puur politieke manier om de eigen markt te beschermen", zegt Geerlings over de reden van de nultolerantie. "Want niemand heeft last van het virus, de bol is er niet minder door."

Het TVX-virus is lastig herkenbaar. Het veroorzaakt lichte streepjes in de bloemen en in het blad. Maar niet altijd.
Het probleem groeit: in 2003 waren er 12 afkeuringen, oplopend tot 45 in 2007. Eerder onderzoek wees de tulpengalmijt aan als overbrenger van de ziekte, een zogenoemde vector. De BKD heeft ontdekt dat dit niet helemaal strookt met de praktijk.

Geerlings: "Tulpengalmijt vertoont namelijk andere symptomen dan TVX. Er zijn meer vlekken en ze zijn groter. Die beestjes brengen het wel over, maar er moeten meer vectoren zijn". De BKD, het Productschap Tuinbouw en PPO (Praktijkonderzoek Plant & Omgeving) doen er samen onderzoek naar.

Ze verwachten over tien dagen uitkomsten van de studie. Over mechanische verspreiding is al bekend dat laat koppen voor meer verspreiding zorgt dan vroeg. Geerlings in een advies voor telers: "Naast tulpengalmijt bestrijden, moet je veel ziekzoeken. Ik zou de besmette planten ruimen".

Eén reactie

  • no-profile-image

    maas

    ik wil graag de Nederlandse bollensector uitnodigen naar het land van de herkomst van de tulp. Kazakhstan. Bollensector zet hier jullie bedrijven op voor de export naar bv Japan

Of registreer je om te kunnen reageren.