Home

Achtergrond

TPC betaalt € 38,10 voor pootgoed oogst 2007

Pootgoedhandelshuis The Potato Company betaalt over de pootgoedoogst van vorig jaar gemiddeld €38,10 per 100 kilo.

Directeur Gaby Stet is erg tevreden met deze prijs. "Het zijn historisch hoge pootgoedprijzen." The Potato Company (TPC) is in 2004 opgericht. Het handelshuis heeft 10.000 ton pootaardappelen van oogst 2007 afgezet, afkomstig van ongeveer 30 telers.

TPC verkoopt vooral pootgoed van vrije rassen. Het bedrijf betaalt gemiddeld €42,50 per 100 kilo voor het ras Spunta. Voor de Spunta-bovenmaat 55/65 betaalt TPC gemiddeld €25,25. Stet: "Dat is erg hoog voor de bovenmaat. Wij hebben alle bovenmaats pootgoed als pootgoed verkocht."

Stet schrijft de hoge poolprijs toe aan twee oorzaken. "We zijn een relatief klein bedrijf met lage organisatiekosten. Bovendien kunnen we als klein bedrijf ons richten op de beter betaalde afzetmarkten. Een groot bedrijf moet actief zijn op veel afzetmarkten om alle pootgoed te kunnen verkopen. Tachtig procent van onze afzet gaat naar de vijf belangrijkste klanten. Die zitten voor TPC vooral in Egypte en Algerije."

80 procent van de afzet bestaat uit pootgoed van vrije rassen. Stet: "We willen steeds meer toe naar de afzet van eigen rassen. We hebben nu drie monopolierassen die zijn gekweekt door andere kwekers. Dat zijn Silvy, Antea en Exquisa. We hebben nu ook een eigen ras gekweekt, Monte Carlo. Van dit ras hebben we nu veldproeven liggen in Marokko. Over twee jaar hopen we dit ras commercieel in de markt te kunnen zetten."

Of registreer je om te kunnen reageren.